شرح دعای مکارم الاخلاق(42 )
رسول اکرم (ص) براى پرورش افکار مسلمانان و راهنمایى آنان به وظایف اسلامى و انسانى، در تمام مواقع مهمترین تذکرات را در مواقع مختلف در منبر و محضر به مردم مىداد. از آن جمله به مناسبت فرارسیدن ماه مبارک رمضان و مهیا نمودن افکار مردم براى وظایف اجتماعى در منبر خطبه خواند و در خلال آن سه جمله را از پى هم فرمود: و قروا کبارکم و ارحموا صغارکم و صلوا ارحامکم.
بزرگسالان خود را احترام نمایید، خردسالان خود را مورد ترحم و مهر قرار دهید و ارحام خود را صله نمایید.
با اینکه ذکر بزرگسالان و خردسالان شامل حال ارحام نیز مىشود، ولى چون مسئلهى صلهى رحم اهمیت دارد، حضرت آن را تخصیص به ذکر داد.
افراد باایمان و پیروان راستین اسلام به امر باریتعالى در مورد صلهى رحم توجه کامل دارند و از مواخذه الهى در این مورد، سخت خائف و نگراناند، زیرا در قرآن شریف آمده است: و الذین یصلون ما امر الله به ان یوصل و یخشون ربهم و یخافون سوء الحساب. خردمندان باایمان کسانى هستند که دستور بارى تعالى را در مورد اشخاصى که امر به صلهى آنها فرموده اطاعت مىکنند و از خداوند و حسابرسى سخت او بیم دارند.
در حدیث آمده است: قال تعالى، انا الرحمن، و هذه الرحم شققت لها اسما من اسمى، فمن وصلها و صلته و من قطعها قطعته. خداوند سبحان فرموده است: من رحمان هستم و نام رحم را از اسم خودم مشتق نمودهام، پس هر کس صلهى رحم کند و با بستگان خود پیوند نماید من او را با رحمت خود صله خواهم کرد و هر کس قطع رحم کند من رحمت خود را از او قطع خواهم نمود.
اگر کسى صلهى رحم مىکند و به ارحام خود عملا و قولا خدمت مىنماید ولى در مقابل، از آنان اذیت و آزار مىبیند، پیشواى اسلام به چنین شخصى اجازه نمىدهد قطع رحم کند و خاطرنشان مىنماید که این کار عذاب الهى را در پى دارد .
ان رجلا اتى النبى صلى الله علیه و آله فقال: یا رسول الله: ان لى اهلا قد کنت اصلهم و هم یوذونى، و قد اردت رفضهم. فقال له رسول الله: اذا یرفضکم الله جمیعا.
مردى به حضور پیمبر گرامى شرفیاب شد. عرض کرد: من ارحامى دارم و آنها را صله مىکنم ولى آنان مرا آزار مىدهند، مىخواهم ترکشان گویم. حضرت فرمود: در این صورت خداوند همهى شما را ترک خواهد گفت.
صلهى رحم و نیکوکارى از عوامل جلب رحمت باریتعالى در دنیا و آخرت است و در حدیثى امام صادق علیهالسلام این دو مطلب را در کنار هم ذکر کرده و از فایدهى دنیوى و اخروى آن نام برده است.
عن ابیعبدالله علیهالسلام قال: ان صله الرحم و البر لیهونان الحساب و یعصمان من الذنوب، فصلو ارحامکم و بروا باخوانکم و لو بحسن السلام و رد الجواب.
امام صادق علیهالسلام فرموده: صلهى رحم و نیکى کردن به برادران، حساب را در قیامت آسان مىکند و آن دو آدمى را از گناه محافظت مىنماید. پس شما به ارحام خود صله کنید و به برادران خود نیکى نمایید اگر چه به سلام کردن نیکو و جواب سلام دادن باشد.
با توجه به اینکه مردم از جهت نیروى کار، بنیهى مالى، تعداد عائله، سلامتى و بیمارى، و دیگر جهات با یکدیگر متفاوتاند، قهرا صلهى رحم نیز متفاوت خواهد بود. افرادى که بین ارحام، قدرت کار و درآمد کافى دارند و زندگى خود را به شایستگى اداره مىکنند به کمک مالى نیاز ندارند، صلهى رحم در این قبیل موارد به دیدن یکدیگر رفتن، سلام و احوالپرسى نمودن، و از آزار و اذیتشان پرهیز داشتن است.
عن ابىالحسن الرضا علیهالسلام قال: قال ابوعبدالله (ع)، صل رحمک و لو بشر به من ماء و افضل ما توصل به الرحم کف الاذى عنها.
حضرت رضا از امام صادق علیهماالسلام حدیث نموده که فرموده است: صلهى رحم نما اگر چه به شربت آبى باشد و بهترین صلهى رحم خوددارى از ایذاء آنان است.
عن النبى صلى الله علیه و آله قال: صلوا ارحامکم فى الدنیا و لو بسلام. رسول گرامى فرموده است: در دنیا صلهى رحم نمایید، گر چه با سلام گفتن باشد.
در مواردى که ارحام بر اثر پیرى یا بیمارى یا نقص عضو از کارافتاده و عائله دارند ارحام متمکن باید در کمال علاقهمندى و گشادهرویى دست به دست هم بدهند و زندگى آنان را از جمیع جهات اداره نمایند. در روایات اولیاى گرامى آمده که براى هر چیزى زکاتى است: زکوه علم معلومات خود را به افراد شایسته و لایق آموختن است، زکوه عقل رفتار و گفتار جهال را تحمل نمودن است، زکوه قدرت عفو و بخشیدن است و دیگر امورى از این قبیل. در روایتى از على (ع) رسیده که فرموده است: زکوه الیسار بر الجیران و صله الارحام.
زکات کسانى که از تسهیلات مالى برخوردارند نیکى به همسایگان و صلهى ارحام است.
جالب آنکه به موجب روایات، کسانى که به ارحام تهیدست و بىبضاعت خود کمک مالى مىنمایند پاداش و اجرشان در قیامت نزد باریتعالى از سایر انفاقهاى مالى که دربارهى دگران انجام مىدهند بیشتر و فزونتر است.
عن النبى صلى الله علیه و آله قال: الصدقه بعشره و القرض بثمانى عشره و صله الاخوان بعشرین و صله الرحم باربع و عشرین.
رسول اکرم فرموده است: اجر صدقه ده برابر، پاداش قرض دادن هجده برابر، مزد صلهى برادران دینى بیست برابر، و اجر صلهى رحم بیست و چهار برابر است.
از آنچه معروض افتاد جملهى دوم امام سجاد (ع) در این قسمت از دعاى «مکارمالاخلاق» که موضوع قسمتى از سخنرانى امروز است روشن گردید: و من عقوق ذوىالارحام المبره: بار الها! جدائى ارحام را به نیکى و پیوستگى تبدیل فرما.
امام سجاد (ع) در جملهى سوم دعاى «مکارمالاخلاق» که موضوع آخرین قسمت سخنرانى امروز است در پیشگاه الهى عرض مىکند: و من خذلان الاقربین النصره.
و ترک یارى بستگان را به حمایت و نصرت تبدیل فرما.
صلهى رحم از چند جهت شایان توجه است: اول از دیدگاه جود و عطا. کسانى که طبع سخى و دست گشاده دارند، ارحام بىبضاعت خویش را با بلندنظرى مورد حمایت قرار مىدهند و با حفظ آبرو و عزتشان زندگى آنان را اداره مىنمایند. این گروه داراى برترى و فضیلت اخلاقى هستند. على (ع) دربارهى اینان فرموده است: صله الارحام من افضل شیم الکرام. صلهى رحم از بزرگترین خوى و منش مردمان کریمالنفس و بزرگوار است.
دوم، از نظر دینى و ارزش اسلامى. صلهى رحم از وظایف قطعى افراد باایمان است و قطع رحم از گناهان بزرگ. در حدیثى که مذکور افتاد، مردى از رسول اکرم سوال کرد: مبغوضترین کارها نزد خدا چیست؟ حضرت، اول از شرک نام برده و دوم از قطع رحم.
پاسخ آن جناب روشنگر این حقیقت است که قطع رحم در کنار شرک قرار گرفته و به آن اندازه مورد بغض و بدبینى ذات اقدس الهى است. از این رو ائمهى معصومین علیهمالسلام همواره مواظب اصحاب و دوستان خود بودند و در مقام بیان وظایف مالى آنان، خدمت به ارحام بىبضاعت را خاطرنشان مىساختند و این مهم را تذکر مىدادند. مردى به نام عمار از دوستان متمکن امام صادق (ع) بود.
قال له ابوعبدالله علیهالسلام: یا عمار! انت رب مال کثیر. قال: نعم، جعلت فداک. قال: فتودى ما افترض الله علیک من الزکوه؟ قال: نعم قال فتخرج المعلوم من مالک؟ قال: نعم. قال: فتصل قرابتک؟ قال: نعم. قال: فتصل اخوانک؟ قال: نعم. فقال: یا عمار! ان المال یفنى، و البدن یبلى و العمل یبقى، و الدیان حى لا یموت، یا عمار! انه ما قدمت فلن یسبقک و ما اخرت فلن یلحقک.
امام صادق (ع) به وى فرمود: اى عمار! تو صاحب مال بسیارى. عرض کرد: بلى، فدایت گردم. فرمود: آیا زکات واجب را مىدهى؟ عرض کرد: بلى. آیا مال معلومى که قرآن شریف فرموده «فى اموالهم حق معلوم» پرداخت مىکنى؟ عرض کرد: بلى. آیا صلهى رحم مىنمایى و به آنان کمک مالى مىکنى؟ عرض کرد: بلى. آیا برادران دینیت را از حمایت مالى برخوردار مىسازى؟ عرض کرد: بلى. فرمود: اى عمار! مال فانى مىشود، بدن در قبر مىپوسد، و عمل باقى مىماند، و خداوند زندهاى است که هرگز نمىمیرد. اى عمار! آن را که پیش فرستادى از تو سبقت نمىگیرد و آن را که باقى گذاردى به تو ملحق نمىشود.
سوم، از نظر خذلان قاطع رحم و اینکه ارحام بىبضاعت در روز گرفتارى او را یارى نمىنمایند و نیازش را با حمایت خویش برطرف نمىسازند. زندگى بشر بر اساس همکارى و تعاون استوار است، مردم در جمیع شئون حیاتى به یکدیگر نیاز دارند، باید همه دست به دست هم بدهند و چرخ زندگى را به حرکت درآورند تا در پرتو آن جمیع نیازهاى مادى و معنوى تامین گردد و بشر به حیات انسانى خویش ادامه دهد. مردى به نام ابوعبیده به امام صادق (ع) عرض کرد:
ادع الله لى ان لا یجعل رزقى على ایدى العباد. فقال علیهالسلام: ابى الله علیک ذلک الا ان یجعل ارزاق العباد بعضهم من بعض و لکن ادع الله ان یجعل رزقک على ایدى خیار خلقه فانه من السعاده و لا یجعله على ایدى شرار خلقه فانه من الشقاوه.
از خدا بخواهید که رزق مرا در دست بندگانش قرار ندهد. فرمود: خداوند از این امر ابا دارد و باید نیاز افراد مردم با تعاون یکدگر تامین گردد. تو از خداوند بخواه که رزقت را در دست مردمان خوب و خیر قرار دهد که این خود از سعادت است، و در دست اشرار و بدان قرار ندهد که این از بدبختى و شقاوت انسان است.
براى آدمى در طول زندگى وقایعى پیش مىآید و با حوادثى مواجه مىگردد که به کمک دیگران نیاز دارد، مثلا یکى از افراد خانوادهاش ناگهان دچار بیمارى سخت مىشود و باید هر چه زودتر به بیمارستان منتقلش نمایند یا آنکه مىمیرد و براى تهیهى وسایل حمل جنازه و کفن و دفن لازم است اشخاصى او را یارى دهند یا مورد هجوم کسانى واقع مىشود و باید با حمایت دگران از خطر رهایى یابد و سایر رویدادهایى از این قبیل. البته افراد متمکن بیش از افراد عادى یا تهیدستان به حمایت و یارى احتیاج دارند. صلهى رحم در انجام این مهم نقش موثرى دارد، زیرا اولا صلهکننده بر اثر صلهى رحم محبوبیت به دست مىآورد، و ثانیا در مواقع لازم، ارحامى که مدیون اخلاقى او هستند به یاریش قیام مىکنند و دشمن او را خوار و سرکوب مىنمایند.
عن على علیهالسلام قال: صله الرحم توجب المحبه و تکبت العدو.
صلهى رحم محبوبیت به بار مىآورد و موجب خوارى و ذلت دشمن مىشود.
امام سجاد (ع) در جملهى سوم این قسمت از دعاى «مکارمالاخلاق» کمک و یارى ارحام را مورد توجه قرار داده و به پیشگاه خدا عرض مىکند: و من خذلان الاقربین النصره.
بار الها! ترک یارى بستگان را به حمایت و نصرت تبدیل فرما.
نه تنها ارحام و بستگان نزدیک باید با دست و زبان، قلم و قدم، و در صورت لزوم با کمکهاى مالى مورد حمایت افراد غنى و متمکن خانواده قرار گیرند، بلکه افراد وظیفهشناس و مالاندیش این روش پسندیده را در مورد تمام بستگان دور و نزدیک رعایت مىنمایند و حدود و حقوق اخلاقى همهى آنها را محترم مىشمرند تا در حوادث و رویدادها از عواطف و نصرت آنان برخوردار گردند و این دستور حکیمانه را على (ع) ضمن حدیثى خاطرنشان فرموده است: عن على علیهالسلام قال: لن یرغب المرء عن عشیرته و ان کان ذامال و ولد و عن مودتهم و کرامتهم و دفاعهم بایدیهم و السنتهم، هم اشد الناس حیطه من ورائه و اعطفهم علیه و المهم لشعثه و ان اصابته مصیبه او نزل به بعض مکاره الامور و من یقبض یده عن عشیرته فانما یقبض عنهم یدا واحده و تقبض عنه منهم اید کثیره.
هرگز نباید آدمى نسبت به فامیل و بستگان بىاعتنا شود و آنان را با چشم بىرغبتى بنگرد. اگر چه داراى مال و اولاد باشد، نباید دوستى و کرامت اخلاقى و دفاع آنان را که با دست و زبان انجام مىدهند نادیده انگارد. اگر او با مصیبتى مواجه شود یا با ناملایمى رو به رو گردد، عشیره و فامیل از پشت سر بزرگترین مدافع، عطوفترین افراد، و جمعکنندهترین پراکندگیهاى وى هستند. اگر کسى از اقارب و بستگان خود دست بکشد او یک دست را از آنان قبض نموده اما در مقابل، دستهاى متعدد فامیل و بستگان از وى قبض شده است.
کسى که مىخواهد در مواقع گرفتارى و سختى از نصرت و یارى دگران برخوردار باشد و مورد خذلان قرار نگیرد، حتما باید حقوق تمام برادران دینى و همهى بستگان و ارحام را محترم شمرد و همواره مورد توجه قرار دهد زیرا کماعتنایى و سبک شمردنشان موجب محروم ماندن از یارى و نصرت آنان مىگردد.
عن على علیهالسلام قال: من دلائل الخذلان الاستهانه بحقوق الاخوان. یکى از موجبات خذلان و محروم ماندن از نصرت دگران ناچیز شمردن حقوق برادران است.