تنزیل نور


ساعت 12:20 عصر سه شنبه 87/11/29

شرح دعای مکارم الاخلاق(21 )

بسم الله الرحمن الرحیم 

و اجر للناس على یدى الخیر و لا تمحقه بالمن. 

 

به خواست خداوند این عبارت از دعاى «مکارم‏الاخلاق» موضوع سخنرانى امروز است. امام سجاد (ع) از پیشگاه خدا درخواست مى‏کند. بار الها! خیر و خوبى را به دست من براى مردم جریان ده و آن را با منت گذاردن بر سرشان محو و باطل منما. 

در این عبارت دو مطلب آمده است: مطلب اول آنکه خیر انسان باید به مردم برسد و مطلب دوم آنکه خیر را با منت گذاردن به آنان نابود نکنیم و از بین نبریم. نکته‏اى که به موقع است قبل از آغاز بحث، تذکر داده شود این است که اگر کسى یک یا چند بار در طول یک ماه صدقه بدهد عمل خیر انجام داده، ولى آن را صدقه‏ى جاریه نمى‏گویند. صدقه‏ى جاریه تاسیس یک اثر خیرى است که نفعش جریان داشته باشد و خیرش پیوسته عاید مردم گردد. کسى که ملک پرقیمتى را وقف کند که از درآمد آن همه روزه صد گرسنه‏ى فقیر را سیر کنند یا درمانگاهى تاسیس نماید که مرضاى بى‏بضاعت در آن 

مورد معاینه قرار گیرند و به آنان داروى رایگاه داده شود یا قناتى حفر کند که اهالى یک محل، به طور مستمر، از آب آن مشروب گردند و از این قبیل کارها که پیوسته نفعش عاید مردم مى‏شود، در اسلام، صدقه‏ى جاریه خوانده شده است. امام (ع) که از خداوند جریان خیر را براى مردم به دست خود تمنى مى‏کند شاید از این نظر باشد که مى‏خواهد بگوید: بار الها! در طول زندگیم وسایل را به گونه‏اى مهیا فرما که خیر من به طور مستمر عاید مردم شود و هرگز منقطع نگردد. پیش از آنکه درباره‏ى خیر و نیکوکارى نسبت به مردم و ارزش انسانى و اسلامى آن توضیح داده شود، لازم است براى تبیین و تشریح مطلب مقدمه‏اى به عرض شنوندگان محترم برسد. 

تمایلاتى که در ما وجود دارد دو گروه است: یک گروه، تمایلات حیوانى است و یک گروه تمایلات انسانى. تمایلات حیوانى آن چیزهایى است که مشترک بین ما و حیوانات است، تمایل به غذا، تمایل به آب، تمایل به خواب، تمایل به بازى، تمایل جنسى، تمایل به غضب و انتقامجویى، تمایل تفوق‏طلبى، تمایل در حب اولاد، و امثال اینها. این تمایلات را حیوانات هم دارند و ما هم داریم. وجود این تمایلات، ضرورت زندگى است. یکى از این تمایلات اگر نباشد باید گفت یکى از پایه‏هاى اساسى زندگى نیست. با اینکه این تمایلات براى زندگى ضرورى است اما افتخار بشر نیست. تمایل به غذا ضرورت دارد، اما معیار افتخار نیست، خوابیدن و استراحت براى رفع خستگى ضرورت دارد و فقدان آن منجر به مرگ مى‏شود اما افتخار انسانیت نیست، حب اولاد لازمه‏ى تربیت اولاد است و مادر به مهر و محبت، آن همه مصائب را تحمل مى‏کند اما حب اولاد، افتخار انسان نیست. بنابراین، گروه تمایلات 

حیوانى در وجود انسان براى امرار زندگى، واجب و لازم و قطعى و ضرورى است، اما معیار بزرگى و بزرگوارى نیست. 

در کنار تمایلات حیوانى تمایلات عالى انسانى وجود دارد. این تمایلات عالى انسانى به هر نسبتى که پیشروى کند و تحقق زیادترى بیابد انسانیت، بیشتر شکوفا مى‏شود و افتخار براى انسان بیشتر خواهد بود. تمایلات انسانى از قبیل 1. اداى امانت، 2. وفاى به عهد، 3. انصاف، 4. عدالت، 5. احسان، 6. دگردوستى، و امثال این امور که خیلى هم معدود و محدودند. هر کدام از این صفات، یک پایه‏ى اصولى در تعالى بشر است. 

اکنون روى احسان و روى دگردوستى به اعتبار جمله‏اى از صحیفه‏ى سجادیه که مورد بحث امروز است تکیه مى‏شود. ملاحظه بفرمایید در مسئله‏ى دگردوستى. این صفت در مقابل خوددوستى است. خوددوستى را تمام حیوانات، حتى حشرات، هم دارند، مثلا مگس، پشه، این دو حشره‏ى ناچیز هم خوددوستى دارند، در تابستان به صورت شما نشسته، همین که دستتان نزدیک آمد احساس خطر مى‏کند و فورا فرار مى‏نماید، چرا؟ زیرا به خودش و زندگیش علاقه دارد. یک بچه‏ماهى کوچک در آب تا دستتان به حوض دراز مى‏شود فرار مى‏کند، اینها خوددوستى دارند و این خوددوستى را ما هم داریم و حیوانات هم دارند ولى هیچیک از این تمایلات حیوانى معیار عظمت و بزرگى انسان نیست، معیار بزرگى و عظمت انسان، دگردوستى است و به هر نسبت که دگردوستى، در یک جامعه تقویت شود و علاقه‏ى به مردم و حفظ لزوم خدمتگزارى به مردم تقویت گردد، دلالت دارد بر اینکه انسانیت رشد بیشترى کرده و بشر قدمهاى بلندترى به سوى تعالى و تکامل برداشته است. امام موسى بن جعفر علیهماالسلام 

فرموده است: 

ان اهل الارض لمرحومون ما تحابوا و ادوا الامانه و عملوا الحق. 

مردم روى زمین تا وقتى که یکدگر را دوست بدارند، اداى امانت کنند و بر طریق حق قدم بردارند و عمل نمایند مورد ترحم و تفضل ذات اقدس الهى هستند. 

ملاحظه مى‏کنید که در این حدیث، حضرت موسى بن جعفر از اهل کره‏ى زمین، صرف‏نظر از عقاید مذهبى و روشهاى دینى سخن مى‏گوید، یعنى اگر این سه مطلب، که شان انسانیت است، یکى دگردوستى، آن دگر اداى امانت، و سوم قدم برداشتن به راه حق و درستى، این سه صفت که در جامعه‏ى بشرى موجود باشد استحقاق تفضل و عنایت الهى را دارند و همواره مورد رحمت‏اند. همین سخن امام (ع) است که سعدى به صورت نظم آورده: 

بنى‏آدم اعضاى یک پیکرند 

که در آفرینش ز یک گوهرند 

چو عضوى بدرد آورد روزگار 

دگر عضوها را نماند قرار 

تو کز محنت دیگران بى‏غمى 

نشاید که نامت نهند آدمى 

بشر دوستى آدمى را وامى‏دارد که به بیماران بى‏بضاعت کمک کند، به افتادگان دستگیرى نماید، عناصر گرسنه را سیر کند و افراد یتیم را مورد نوازش قرار دهد و از این قبیل اعمال خیرخواهانه‏ى انسانى. 

على (ع) موقعى که مالک اشتر را مامور مصر مى‏نماید و حکومت آن کشور پهناور را به وى مى‏سپارد دستورهاى لازم را ضمن عهدنامه‏ى مبسوطى که مرقوم فرموده، به وى مى‏دهد و در اوایل نامه از 

بشردوستى و محبت سخن مى‏گوید و توصیه مى‏کند که این سجیه‏ى انسانى را درباره‏ى تمامى مردم از مسلمان و غیرمسلمان رعایت بنماید. 

و اشعر قلبک الرحمه للرعیه و المحبه لهم و اللطف بهم و لا تکونن علیهم سبعا ضاریا تغتنم اکلهم فانهم صنفان: اما اخ لک فى الدین، او نظیر لک فى الخلق. 

مالک! دلت را مهیا کن تا با رحمت و محبت و یا لطف و مهربانى با مردم برخورد نمایى. مبادا همچون درنده‏اى که خوردن شکار خویش را مغتنم مى‏شمارد با آنان مواجه گردى چه آنکه مردم مصر دو گروه‏اند: یا از نظر دینى برادر تو هستند، یا از جهت آفرینش و خلقت همانند تو، و در هر دو صورت، انسان‏اند و باید با روش انسانى با آنان معامله نمایى. 

در روایت دیگر، مامور دیگرى را مخاطب ساخته و فرموده است: 

عامل سائر الناس بالانصاف و عامل المومنین بالایثار. 

رفتارت با همه‏ى مردم براساس انصاف باشد و با برادران دینیت از روش خودگذشتگى و ایثار استفاده کن. 

عن ابیعبدالله علیه‏السلام قال: قال رسول الله صلى الله علیه و آله: الخلق عیال الله فاحب الخلق الى الله من نفع عیال الله و ادخل على اهل بیت سرورا. 

امام صادق (ع) فرموده است: مردم رزق‏خوار خدا هستند و موونه آنان به عهده‏ى اوست. محبوبترین خلق کسى است که به روزى‏خواران خدا نفعى برساند و اهل‏بیتى را خوشحال و مسرور 

 

نماید. 

احسان نمودن و نفع رساندن به بندگان خدا لازمه‏ى دگردوستى و انسانیت است و این مهم در اسلام، پسندیده و ممدوح شناخته شده، ولى مهمتر از احسان مالى رفع ظلم و اقامه‏ى عدل و انصاف درباره‏ى آنان است، خواه شخص مورد ستم مسلمان باشد یا غیر مسلمان. رسول گرامى در این باره فرموده است: 

من سمع رجلا ینادى یا للمسلمین فلم یجبه فلیس بمسلم. 

کسى که بشنود شخص مظلومى فریاد مى‏زند و مسلمانان را به یارى مى‏طلبد اگر صداى استغاثه‏ى او را بشنود و به یاریش نرود مسلمان نیست. 

از مواردى که حقوق انسانى باید رعایت شود درباره‏ى همسایگان است و رسول اکرم در این باره چنین فرموده است: 

الجیران ثلثه: منهم من له ثلثه حقوق: حق الاسلام و حق الجوار و حق القرابه: و منهم من له حقان: حق الاسلام و حق الجوار. و منهم من له حق واحد و الکافر له حق الجوار. 

همسایگان سه قسم‏اند: قسمى داراى سه حق‏اند: حق اسلام، حق همسایگى، و حق قرابت. قسمى داراى دو حق‏اند: یکى حق اسلام و آن دیگر حق همسایگى. و بعضى داراى یک حق‏اند، و همسایه‏ى کافر از این قسم است و حق همسایگى دارد. 

تا اینجا روایاتى راجع به عدل و انصاف، نیکى و احسان، و رحمت و محبت درباره‏ى عموم مردم از نظر دگردوستى و انسانیت معروض افتاد. اینک چند حدیث درباره‏ى روابط مسلمانان با هم و 

خدمت آنان به یکدیگر ذکر مى‏شود. 

عن النبى صلى الله علیه و آله قال: انما المومنون فى تراحمهم و تعاطفهم بمنزله الجسد الواحد اذا اشتکى عضو تداعى له سائر الجسد بالحمى و السهر. 

رسول اکرم فرموده است: مومنین در مقام رحمت و عطوفت نسبت به یکدیگر به منزله‏ى یک جسدند، وقتى یک عضو از جسد بیمار شود سایر اعضاى آن همانند او تبدارى و شب‏بیدارى دارند و در غم و مصیبت او شریکند. 

معلى بن خنیس که از اصحاب امام صادق (ع) است از آن حضرت سوال کرد که حق مسلمان بر مسلمان چیست. حضرت فرمود: من بر تو خائفم، مى‏ترسم حقوق را بدانى و عمل ننمایى. معلى اظهار امید کرد که به قوه‏ى الهى عمل نمایم. آنگاه امام حقوقى را شمرد که بعضى از آنها در اینجا ذکر مى‏شود: 

قال: ایسر حق منها ان تحب له ما تحب لنفسک و تکره له ما تکره لنفسک و ان تجتنب سخطه و تتبع مرضاته و تطیع امره و ان تعینه بنفسک و مالک و لسانک و یدک و رجلک و ان تکون عینه و دلیله و مرآته و ان لا تشبع و یجوع و لا تروى و یظما و لا تلبس و یعرى. 

امام (ع) فرمود: آسانترین حق مسلمان این است که آن را که براى خود دوست مى‏دارى براى او دوست دارى و آن را که خود میل ندارى براى او بى‏میل باشى و اینکه او را خشمگین نکنى، رضایش را جلب نمایى، و دستورش را به کار بندى، و اینکه او را با نفست، با مالت، به زبانت، و با دست و پایت یارى نمایى، و اینکه تو به منزله‏ى 

چشم او، راهنماى او، و آیینه‏ى او باشى، چنین نباشد که تو سیر باشى و او گرسنه، تو سیراب باشى و او تشنه، و تو پوشیده باشى و او برهنه. 

خلاصه اینکه مواسات مسلمانان با یکدیگر و دگردوستى آنان نسبت به هم آنقدر در اسلام مهم است که در بعضى از روایات رسول گرامى آمده است که: مسلمان متمکن اگر نسبت به همسایه‏ى خود که تهیدست و فقیر است بى‏تفاوت باشد از اسلام واقعى برخوردار نیست و در اینجا به بعضى از آن روایات اشاره مى‏شود: 

عن النبى صلى الله علیه و آله قال: ما آمن بى من بات شبعانا و جاره جائع. 

آن کسى که خودش شب سیر بخوابد و همسایه‏ى او گرسنه باشد به من ایمان نیاورده است. 

و عنه صلى الله علیه و آله: ما آمن بى من بات کاسیا و جاره عار. 

و نیز فرموده است: آن کس که خودش با لباس باشد و شب را پوشیده بگذراند و همسایه‏ى او برهنه باشد به من ایمان نیاورده است. 

و عنه صلى الله علیه و آله: لیس من المومنین الذى یشبع و جاره جائع الى جنبه. 

رسول اکرم مى‏فرمود: آن انسان مسلمانى که خودش سیر و همسایه‏اش در کنار او گرسنه باشد از گروه مومنین و پیروان واقعى قرآن شریف نیست. 



  • کلمات کلیدی :
  • ¤ نویسنده: تنزیل نور

    نوشته های دیگران ( )

    خانه
    وررود به مدیریت
    پست الکترونیک
    مشخصات من
     RSS 
     Atom 

    :: بازدید امروز ::
    88
    :: بازدید دیروز ::
    31
    :: کل بازدیدها ::
    188085

    :: درباره من ::

    تنزیل نور

    تنزیل نور
    دراین وبلاگ مطالبی در مورد قران ،دین اسلام وائمه اطهار(ع) ارائه خواهد شد.

    :: لینک به وبلاگ ::

    تنزیل نور

    ::پیوندهای روزانه ::

    :: دسته بندی یادداشت ها::

    تفسیر[2] . ابن غضائرى[2] . ابو الحسن[2] . امام حسن عسگری علیه السلام[2] . شعرانی[2] . شیخ صدوق[2] . مجمع البیان[2] . شرح دعای مکارم الاخلاق[2] . شرح دعای مکارم الاخلاق[2] . شعبان . آشتی . محدث نوری . محمد تقی فلسفی . مشایخ . مظلوم . مقاوم . مولامان و صاحبمان . نعمات . شکر . صاحب الزمان . صبر وفرج . صله رحم . صهیونیست . غزه . فضیلت ماه‏های سه گانه . قدر شناسی . گذشت . متن . متن رساله حقوق امام سجاد (ع) . امام رضا . امام سجاد (ع) . انقلاب . بستگان . ترجمه . اختلاف . الطاف خدا . الْمُحَرِّفینَ . ثنای الهی . جمعه . حدیث . حدیث پیامبر(ص) . حضرت بقیةاللَّه . حق آزاد کننده و آزاد شده . حق اذانگو . حق الله . حق اندرزخواه و اندرزگو . حق بدهکار . حق برادر . حق پا . حق پیشنماز . حق پیشوا . حق چشم . حق دارایى . حق دانش آموز . حق رعیت . حق زبان . حق زکات . حق زیردست . حق سائل ومسؤول . حق سالخورده وخردسال . حق شریک . حق شکم . حق طرفت که بر تو ادعایىدارد . حق طرفت که تو براوادعایى دارى . حق عورت . حق فرزند . حق قربانى‏ . حق کافران . حق گوش . حق مادر . حق مشورت کننده و شونده . حق ندیم . حق نمازوروزه‏ . حق نیکى کننده . حق همسایه‏ . حق همکیش . حق همنشین . حمد . خطبه غدیر . دست کاری . دعاى مکارم الاخلاق . دعای مکارم الاخلاق . رجب . رساله حقوق . رمضان . رهبرمعظم انقلاب . سیار . شب .

    :: آرشیو ::

    پیامبر اعظم صلی الله علیه و آله
    دوازده معصوم علیهم السلام
    آذر 1387
    دی 1387

    :: خبرنامه وبلاگ ::

     

    :: موسیقی ::