شرح دعای مکارم الاخلاق(11 )
بسم الله الرحمن الرحیم
اللهم و فر بلطفک نیتى، و صحح بما عندک یقینى، و استصلح بقدرتک ما فسد منى
این سه جمله از دعاى «مکارمالاخلاق» به خواست خدا موضوع سخنرانى امروز است. پیش از ترجمه و تفسیر جملهى اول لازم است دربارهى دو کلمه که در این عبارت آمده توضیح مختصرى داده شود: یکى کلمهى «وفر» و آن دگر کلمهى «لطف». بعضى از افعال در لغت عرب هم به معناى لازم به کار برده مىشود و هم به معناى متعدى، از آن جمله، فعل «وفر» است. گاهى مىگویند «وفر الشىء» یعنى «تم و کمل»: فلان چیز به حد کمال و تمام خود رسید، و گاهى مىگویند «وفرته» اى «اتممته و اکملته»، یعنى فلان چیز را تتمیم و تکمیل نمودم. این کلمه در دعاى حضرت سجاد (ع) به معناى متعدى آمده و امام از پیشگاه الهى درخواست مىنماید که: پروردگارا! نیت مرا به لطف خود تام و کامل بفرما. در اینجا باید متوجه بود که نیت از جهات مختلف و ابعاد گوناگون قابل بحث است و مىتواند در هر بعدى درجات و مراتبى داشته باشد. به خواست خداوند، در این سخنرانى
پارهاى از آنها توضیح داده مىشود.
اما کلمهى «وفر» به معنایى دیگر هم آمده است و آن معنى «صیانت و محافظت» است. در کتب لغت، اغلب لغویین، مثالى براى این معنى آوردهاند، مىگویند «وفر عرضه»: فلانى عرض و آبرو و شرف او را از خطر، مصون و محفوظ داشت و حراست نمود. در اینجا که امام سجاد (ع) کلمهى «وفر» را آورده و از خداوند درخواست عنایت نموده، ممکن است مراد امام تکمیل و تتمیم نیت باشد چنانکه ممکن است مراد حضرتش حفاظت و صیانت نیت باشد. اما در این بحث مسئلهى تتمیم و تکمیل، مورد گفتگو و بررسى قرار مىگیرد. کلمهى «لطف» هم که در این جملهى دعا آمده، داراى دو معناى متناسب است: یکى معناى «رفق و مدارا» و آن دیگر، معناى «رقیق و دقیق» است. امام (ع) گویى مىخواهد در پیشگاه الهى عرض کند: پروردگارا! عنایت بفرما و نیت مرا تتمیم و تکمیل بنما، اما با رفق و مدارا، نه اینکه مرا در مضیقه و رنج قرار دهى. یک معناى دگرش این است: پروردگارا! نیت مرا کامل گردان، یعنى با یک تصرف صحیح و دقیق و پنهانى در وجود من آن هدف مقدس یعنى تتمیم و تکمیل نیت را تعلیم بنما و به من عطا بفرما. اولین نشانهى تکمیل و تتمیم نیت، آن حالت مقدس خلوص و پاکى است که در ضمیر یک مرد الهى به وجود مىآید، هر قدر آن نیت خالصتر باشد از کمال بیشتر برخوردار و مستفید است. به شرحى که در گذشته توضیح داده شد، یک فرد مسلمان اگر به قصد قربت و به منظور اطاعت از امر باریتعالى نماز بخواند اما انگیزهى باطنى او در این عمل آن باشد که به وعدهى الهى دست یابد و در بهشتى که خداوند در قرآن خبر داده و به مومنین وعده فرموده است برسد یا آنکه
از عذاب شدید قیامت رهایى یابد، عمل او براى خدا و به منظور اطاعت از او انجام مىشود اما محرک او در نماز نیل به رحمت یا مصون ماندن از عذاب دوزخ است. اینچنین نیت و این عبادت در درگاه الهى و در شرع مقدس صحیح است، اما نیت کامل و تمام نیست، زیرا این انسان با ایمان در باطن خود نیل به رحمت و ترس از عذاب را در نظر دارد و عبادت مىکند. اما نیت تام و کامل، آن نیتى است که به هیچوجه خود را اسیر مسائل معنوى ثواب و عقاب ننماید بلکه خدا را فقط و فقط براى شکرگزارى عبادت کند و اداى وظیفهى بندگى در مقابل خدا، یعنى خدا را براى خدا عبادت کند نه آنکه خدا را براى نیل به ثواب و یا مصون ماندن از عذاب و نقمت عبادت کند. این معنایى که در ذهن مردان عالىمقام همانند امیرالمومنین، حضرت حسین (ع)، و امام صادق بوده، که سه روایت از آنان در این باره قبلا ذکر شد، در على بن الحسین (ع) هم نیت مقدس به همین معنى وجود داشته و به احترام خدا، خدا را عبادت مىکند. در حدیث، از حضرت على بن الحسین علیهماالسلام آمده است که آن حضرت مىفرمود: میل ندارم خدا را براى مقصود و منظور منفعت و نیل به بهشت سعادت بندگى کنم، همچنین میل ندارم خدا را از ترس عذاب و عقاب ذات اقدس الهى عبادت کنم تا مانند بردگان باشم. در این موقع،
قیل فلم تعبده؟
به آن حضرت عرض شد: پس شما خدا را به چه انگیزهاى عبادت مىکنید؟
قال: لما هو اهله بایادیه على و انعامه.
من خدا را براى اینکه او سزاوار و شایستهى بندگى و پرستش است عبادت مىکنم، براى نعمتهایى که به من داده و مرا مشمول فیضهاى گوناگون خود فرموده است. عبادتى اینچنین، بهترین و عالیترین عبادات است و نیت عبادت به این کیفیت نیت کامل و تمام است، همان نیتى که امام سجاد از خدا خواسته و گفته است: به لطف خود و به رافت و رحمت خود نیت مرا تتمیم و تکمیل بفرما.
یکى دیگر از آثار تمامیت و کمال نیت این است که افراد با ایمان تمناى همکارى و همیارى با مجاهدین راه خدا را و همچنین تمنى و همیارى با نیکوکاران را در ضمیر داشته باشند ولى بر اثر ناتوانى یا بیمارى نتوانند عملا آنان را یارى نمایند. چنین نیت مقدسى صاحبش را از پاداش الهى بهرهمند مىسازد و بدون اینکه تحمل رنج و زحمتى کرده باشد از اجر باریتعالى برخوردار مىگردد. در این باره روایات بسیارى از رسول اکرم و ائمهى معصومین علیهمالسلام رسیده است که در اینجا به پارهاى از آنها اشاره مىشود:
عن النبى صلى الله علیه و آله قال: ترکنا فى المدینه اقواما لا نقصد وادیا و لا نصعد صعودا و لا نهبط هبوطا الا کانوا معنا قالوا: کیف یکونون معنا و لم یشهدوا؟ قال: نیاتهم.
رسول اکرم فرمود: ما در مدینه کسانى را ترک گفتهایم، هم اکنون هیچ وادیى را نمىپیماییم و از هیچ بلندى بالا نمىرویم و از هیچ پستى پایین نمىرویم الا آنکه آنان با ما هستند. عرض شد یا رسول الله: چگونه با ما هستند با آنکه حضور ندارند؟ فرمود: به نیتهایى که در دل آنان است ما را همراهى مىکنند. فرمود آنان با نیتهاى خود
با ما هستند، یعنى در منزل مریضند ولى در نیت خود آرزومندند که با ما باشند و خداوند اجرى نظیر پاداشى که به مجاهدین همراه یکدیگر عنایت مىنماید به آنان عطا مىفرماید.
على (ع) مىفرماید:
لما اظفره الله باصحاب الجمل و قد قال له بعض اصحابه: وددت ان اخى فلانا کان شاهدنا لیرى ما نصرک الله به على اعدائک. فقال له علیهالسلام: اهوى اخیک معنا؟ فقال: نعم. قال: فقد شهدنا و لقد شهدنا فى عسکرنا هذا اقوام فى اصلاب الرجال و ارحام النساء سیرعف بهم الزمان و یقوى بهم الایمان.
پس از آنکه خداوند على (ع) را بر اصحاب جمل پیروز نمود، یکى از دوستان و اصحاب آن حضرت گفت: دوست داشتم که فلان برادرم در اینجا مىبود و ناظر پیروزى شما و یارى خداوند به شما مىشد. حضرت در پاسخ فرمود: آیا دوست تو به ما متمایل است و نیت پیروزى ما را دارد؟ گفت بلى. حضرت فرمود: او با این نیتى که دارد همانند دیگر اصحابمان شاهد و حاضر در این معرکه بوده و در جنگ جمل شرکت داشته است، نه فقط دوست شما بلکه کسانى هم اکنون در اصلاب پدران و در ارحام مادراناند و به دنیا نیامدهاند اما پس از ولادت و رسیدن به سرحد بلوغ، قضایاى جمل را مىشنوند و در دل آرزو مىکنند که ایکاش ما هم در رکاب امیرالمومنین مىبودیم و اداى وظیفه مىنمودیم، خداوند، آنان را نیز از اجر اصحاب من و همانند پاداش آنان برخوردار مىنماید.
من اتى فراشه و هو ینوى ان یقوم یصلى من اللیل فغلبته عیناه حتى
اصبح کتب له ما نوى و کان نومه صدقه علیه من ربه.
رسول اکرم مىفرمود: هر کس به رختخواب خود برود و در نیتش این باشد که به موقع نماز شب برخیزد و این سنت بزرگ الهى را برپا دارد اما چشم او بر او غلبه کرد و خواب او را فرو برد تا صبح شد، رسول اکرم مىفرمود که در نامهى عمل چنین انسانى نیتش نوشته مىشود و همانند کسى که نافلهى شب خوانده اجر دارد، و به علاوه فرمود: خواب او با این نیت ثواب صدقهاى دارد که پروردگار به او عنایت مىنماید.
یکى دیگر از آثار تتمیم و تکمیل نیت آن است که خداوند آدمى را به نسبت کمال نیتى که در ضمیر دارد نسبت به امور سعادتبخش و مفید موید و موفق مىدارد. کسى که از خداوند درخواست مىکند که مرا در تحصیل علم و فراگرفتن دانش موفق بدار، توفیق باریتعالى به او متناسب با نیت و تصمیمى است که در تحصیل عمل دارد، آن کس که نیتش در تحصیل، تام و کامل است از توفیق بزرگ باریتعالى برخوردار مىگردد و آن کس که فاقد چنین تصمیمى است موفقیتش در تحصیل علم به تناسب همان نیت محدود و ناتمام است.
ان علیا علیهالسلام قال: على قدر النیه تکون من الله العطیه.
على (ع) فرموده است: خداوند، عطیهى توفیق را به مقدار نیت به صاحب آن عنایت مىفرماید.
و عنه علیهالسلام: من حسنت نیته امده التوفیق.
و همچنین فرموده است: کسى که نیت خوب دارد توفیق
پروردگار مددکار او خواهد بود.
عن ابیعبدالله علیهالسلام قال: انما قدر الله عون العباد على قدر نیاتهم فمن صحت نیته تم عون الله له و من قصرت نیته قصر عنه العون بقدر الذى قصر.
امام صادق (ع) مىفرماید: مقدار یارى خداوند بر بندگان بر وفق مقدار نیات آنان است، کسى که نیت صحیح و کامل دارد یارى خداوند هم نسبت به او کامل خواهد بود، اما کسى که نیت کوتاه دارد یارى پروردگار هم براى او کم و کوتاه مىباشد و نسبت این کوتاهى یارى خداوند به نسبت کوتاهیى است که خود آن بنده در نیت خویشتن انجام داده است.
یکى دیگر از آثار تکمیل و تتمیم نیت، بهرهمندى صاحب آن از پاداشهاى وسیع و گستردهى حضرت باریتعالى است. امام سجاد (ع) این موفقیت عظیم را در دعاى نهم صحیفهى سجادیه از پیشگاه الهى درخواست نموده است. مىگوید:
اللهم فصل على محمد و آله و اجعل همسات قلوبنا و حرکات اعضائنا و لمحات اعیننا و لهجات السنتنا فى موجبات ثوابک حتى لا تفوتنا حسنه نستحق بها جزاءک و لا تبقى لنا سیئه نستوجب بها عقابک.
بار الها! بر محمد و آلش درود بفرست و آنچنان کن که خاطرات دلهاى ما، حرکات اعضاى ما، چشم برهم زدنهاى ما، و گفتههاى زبانهاى ما در امورى به جریان افتد که مایهى جلب رحمت و پاداش تو باشد، چنانکه هیچ کار خوبى که مایهى استحقاق اجر و
پاداش توست از ما فوت نشود و هیچ گناهى که مستوجب عقاب توست براى ما باقى نماند. نیت پاک و کاملى اینچنین مىتواند انسان را در جمیع جهات ظاهر و باطن پاک و منزه دارد و او را از آلوده شدن به اعمال زشت و اندیشههاى ناروا مصون و محفوظ نماید.
قال الصادق علیهالسلام: صاحب النیه الصادقه صاحب القلب السلیم لان سلامه القلب من هواجس المحظورات بتخلیص النیه لله فى الامور کلها. قال الله تعالى: یوم لا ینفع مال و لا بنون الا من اتى الله بقلب سلیم.
امام صادق (ع) فرموده: کسى که نیت صادقانه و پاک دارد صاحب قلب سلیم است زیرا سالم ماندن قلب از خاطرات زشت و اندیشههاى ناروا به این است که نیت ما در جمیع شئون براى خدا باشد و در کتاب مقدس قرآن آمده که در قیامت، مال و اولاد به آدمى نفعى نمىرسانند، تنها قلب سلیم است که مىتواند موجب نجات انسانها شود و آنان را از خطرات و عذاب بزرگ قیامت رهایى بخشد.
از آنچه بیان شد روشن گردید که جملهى اول کلام امام سجاد (ع) در بحث امروز تا چه حد رفیع است و شنوندگان گرامى دریافتند که تکمیل و تتمیم نیت مىتواند افراد را در دنیا از خطرات و کارهاى ناصواب مصون دارد و در قیامت موجب رستگارى و نجات آنان گردد. حضرت على بن الحسین علیهماالسلام در جملهى دوم موضوع بحث این سخنرانى، به پیشگاه الهى عرض مىکند:
و صحح بما عندک یقینى. بار الها! یقین مرا با آنچه از علم و قدرت در احاطهى ذات اقدس توست تکمیل فرما. در ترجمه و شرح جملهى: و اجعل یقینى افضل الیقین.