شرح دعای مکارم الاخلاق(7 )
بسم الله الرحمن الرحیم
و انته بنیتى الى احسن النیات
امام سجاد (ع) در سومین جملهى دعاى «مکارم الاخلاق» بعد از ذکر صلوات عرض مىکند: بار الها! نیت مرا به بهترین و پاکترین نیات منتهى کن. به خواست خداوند موضوع این سخنرانى، بحث دربارهى نیت است. نیت در شرع مقدس اسلام اهمیت بسیار دارد و خوب و بد آن مورد توجه شارع مقدس است و مردم را دربارهى آن دو آگاه فرموده است. مجمع البحرین مىگوید: النیه هى القصد و العزم على الفعل.
نیت عبارت از قصد و تصمیم است که آدمى براى انجام عملى در باطن اتخاذ مىکند و بر طبق آن عمل مىنماید. نیت آنقدر مهم است که ارزش اعمال مردم بر وفق نیتى است که دارند، اگر قصدشان خوب و عالى باشد عمل ارزنده و پرقیمت است و اگر نیتشان آلوده و پلید باشد عمل ارزش معنوى ندارد و مىتواند منشا کیفر شود. در این باره روایات متعددى رسیده است که به طور نمونه به بعضى از آنها اشاره مىشود: روایت اول حدیثى است از جابر بن عبدالله انصارى که مىگوید: سمعت رسول الله یقول: رجلان فى الاجر سواء، رجل مسلم اعطاه الله ما لا یعمل فیه بطاعه الله و رجل فقیر یقول اللهم لو شئت رزقتنى ما رزقت اخى فاعمل فیه بطاعه الله.
پیمبر گرامى فرموده است: دو مرد در اجر و پاداش با یکدگر مساوى هستند، یکى آن مرد مسلمى که خداوند به او ثروت عطا کرده و او ثروت خود را در راه طاعت باریتعالى به کار مىبرد و مصرف مىنماید، و مرد فقیرى که مال ندارد و مىگوید، بار الها اگر بخواهى به من رزق عنایت کنى و مال بدهى همانند آنچه به برادر دینیم دادى من هم، مانند آن برادرم، به طاعت تو عمل مىکنم.
پیمبر اسلام مىفرماید: این دو نفر در اجر مساوى هستند، با آنکه اولى نیت خوب کرده و مال داده و دومى فقیر بوده و فقط قصد و ارادهى طاعت خدا را، در صورت تمکن و ثروت، داشته است.
در حدیث دیگرى از پیغمبر اکرم صلى الله علیه و آله آمده است که فرموده: انما الاعمال بالنیات و لکل امرىء ما نوى فمن غزا ابتغاء ما عندالله عز و جل فقد وقع اجره على الله عز و جل و من غزا یرید عرض الدنیا او نوى عقالا لم یکن له الا ما نوى.
دربارهى غزوه و جنگ، رسول اکرم، مردم را به ارزش نیت و قصد آنان متوجه مىکند و مىفرماید: اعمال مردم تابع نیتهاى آنان است، و هر انسانى آن را که قصد کرده است به دست مىآورد. بعد مىگوید: کسى که به جنگ مىرود و در صحنهى پیکار جهاد وارد مىشود و قصد او خداوند است، یعنى براى اعلاى حق جنگ مىکند اجر او بر عهدهى خداست. اما کسى که به غزوه و جهاد مىرود ولى ارادهى او اموال دنیوى و متاعهاى زندگى است، لم یکن له الا ما نوى چیزى جز آنچه را که نیت کرده نصیبش نمىشود.
امام سجاد (ع) عرض مىکند: بار الها! نیت مرا به بهترین نیتها منتهى بفرما. از این جملهى امام روشن مىشود که «نیت» همانند ایمان و همانند یقین داراى مراتب و درجات است و امام (ع) بهترین آن را از پیشگاه الهى درخواست مىنماید. براى اینکه درجات نیت روشن شود، مثلى را در مورد عبادت ذکر مىکنیم. گاهى قصد آدمى در عبادت زشت و پلید است، گاهى تصمیم انسان در عبادت خوب و درست است، و گاهى نیت آدمى در عبادت خوبتر و عالیتر یعنى بهترین نیت است. اما نیت آلوده و پلید در عبادت همانند بندگى ریاکاران است. کسى که بخواهد عبادت صحیح انجام دهد باید آن را براى خدا و به قصد قربت به عمل آورد، اما اگر یک نفر براى جلب توجه مردم و نفوذ در افکار آنان و براى اینکه مردم دربارهى او بگویند مرد خوبى است، ریاکارانه عبادت مىکند و در باطن کمترین توجهى به خدا ندارد و تمام توجه او به مردم و جلب قلوب آنان است، این نیت در شرع مقدس بسیار پلید است. رسول اکرم صلى الله علیه و آله و سلم به مردم مىفرمود: فاتقوا الله و اجتنبوا الریا فانه شرک بالله ان المرائى یدعى یوم القیامه باربعه اسماء: یا کافر، یا فاجر، یا غادر، یا خاسر! حبط عملک و بطل اجرک.
پیشواى گرامى اسلام به مردم مىفرماید: از خدا بترسید و از ریا اجتناب نمایید که ریا شرک به خداوند است. ریاکار در قیامت به چهار نام خوانده مىشود: اى کافر، اى فاجر، اى مکار، اى زیانکار! عملت حبط شد و از میان رفت و اجرت باطل شد و در مقابل عباداتى که به ریا انجام دادهاى امروز پاداشى ندارى.
در اسلام نه تنها ریا در عبادت موجب انحراف از صراط مستقیم و مایهى بدبختى است، بلکه ریاکارى در غیر عبادات نیز مذموم و ناپسند است. در حدیث آمده است که رسول اکرم مىفرمود: کسى که خانهاى را به منظور ریاکارى و به رخ مردم کشیدن بنا نماید، همان خانه در قیامت به صورت طوق آتشى به گردنش افکنده مىشود و با همان طوق به جهنم مىرود، مگر آنکه قبل از مرگ توبه کند و آن لکهى تاریک را از صفحهى اعمال خود بزداید و از میان ببرد.
قیل یا رسول الله! کیف یبنى ریاء و سمعه: قال یبنى فضلا على ما یکفیه استطاله منه على جیرانه و مباهاه لاخوانه. عرض شد یا رسول الله! چگونه خانهى ریا مىسازد؟ فرمود: خانه مىسازد بیش از نیازمندى و احتیاج خود و هدفش در این کار آن است که در مقابل همسایگان بلندپروازى کند و به برادران دینى خود فخر فروشى نماید.
نتیجه آنکه نیت ریا در تمام موارد مذموم است و در امر عبادت مذمومتر، کسى که براى جلب توجه مردم نماز بخواند، کسى که براى جاه و نفوذ در افکار دگران به حج بیت الله برود، و خلاصه کسى که انگیزهاش در عبادت یکى از شئون مادى و دنیوى باشد، عبادتش باطل و عملش مشرکانه است، قرآن شریف در این باره فرموده: فمن کان یرجو لقاء ربه فلیعمل عملا صالحا و لا یشرک بعباده ربه احدا. کسى که مىخواهد خدا را ملاقات کند در حالى که پروردگار از او راضى و خشنود باشد باید در دوران زندگى و در ایام حیات، اعمال صالحه انجام دهد و در امر عبادت، براى خدا شریکى قرار ندهد.
نیت خوب و نیت خوبتر یا نیت حسن و نیت احسن را با توجه به انگیزهى عبادات مومنین عادى، که اکثریت جامعهى مسلمین از آنان تشکیل یافته است، و انگیزهى عبادات اولیاى بزرگوار الهى، که در هر عصر و زمان عدهى معدودى بوده و هستند، مىتوان تشخیص داد. یک فرد مسلمان عادى که به خداوند آفریدگار و نبوت پیغمبر گرامى اسلام و روز جزا ایمان واقعى دارد، قرآن شریف را وحى خدا مىداند و به تمام محتویات آن مومن و معتقد است در کتاب خدا دقت مىکند و مىبیند که خداوند در آیات بسیارى به افراد مومن و صاحبان اعمال صالحه وعدهى بهشت جاودان داده و از آن جمله فرموده است: و بشر الذین آمنوا و عملوا الصالحات ان لهم جنات. اى پیغمبر گرامى! به افرادى که ایمان آورده و داراى اعمال صالحهاند مژده بده که در قیامت از جنات و رحمتهاى بزرگ خداوند برخوردارند.
همچنین مىبیند که در مواقع و موارد متعددى خداوند از گناهکاران سخن گفته و به آنان وعدهى عذاب قطعى داده، عذابى بسیار شدید، از آن جمله فرموده است: فان لم تفعلوا و لن تفعلوا فاتقوا النار التى و قودها الناس و الحجاره. به این مردم بگو: اگر فرمان نمىبرید و نخواهید برد از عذابى بترسید و از آتشى بپرهیزید، آتشى که آتشگیرهى آن مردم و سنگ است.
این فرد با ایمان براى اطاعت امر الهى و انجام وظیفهى عبودیت و بندگى نماز مىخواند اما انگیزهى او در نماز و اطاعت، نیل به بهشت جاودانى است که خداوند وعده فرموده و مومنین را به آن بشارت داده است و همچنین این انسان با ایمان از منهیات الهى پرهیز مىکند و به منظور اطاعت فرمان او پیرامون گناه نمىگردد و انگیزهى او در این عمل آن است که از عذاب شدید الهى مصون بماند و گرفتار مصائب و بلایاى جانکاه قیامت نشود. نیت این فرد مسلمان خوب و حسن است و عملى را که انجام داده صحیح و طبق موازین شرع مقدس است. اما نیت بهتر و قصد نیکوتر آن ارادهى خالصى است که ائمهى معصومین علیهمالسلام و اولیاى گرامى الهى در دل دارند. انگیزهى آنان در اطاعت باریتعالى نیل به پاداش قیامت یا مصون ماندن از عذاب روز جزا نیست، بلکه آنان خدا را براى خدا عبادت مىکنند و منشا چنین بندگى، ایمان کامل و معرفت بسیار رفیع نسبت به ذات مقدس پروردگار است. على (ع) در این باره در پیشگاه الهى عرض مىکند: الهى ما عبدتک خوفا من نارک و لا طمعا فى جنتک لکن وجدتک اهلا للعباده فعبدتک.
خدایا! عبادت و بندگى من نه براى ترس از آتش توست و نه به منظور نیل به بهشت جاودان است، بلکه ترا شایستهى عبادت دانستم از این رو ترا بندگى نمودم.