شرح دعای مکارم الاخلاق( 125)
بسم الله الرحمن الرحیم
و ارزقنى فوز المعاد و سلامه المرصاد.
به خواست خداوند توانا، این دو جمله از دعاى شریف «مکارم الاخلاق»، موضوع بحث و سخنرانى امروز است. امام سجاد (ع) در جملهى اول دعا، به پیشگاه خداوند عرض مىکند: بار الها! پیروزیهاى روز جزا و نعمتهاى جاودان عالم آخرت را به من روزى فرما. در جملهى دوم عرض مىکند: بار الها! مرا از قنطرهى مراقبت روز حساب به سلامت بگذران.
این دو خواستهى حضرت على بن الحسین علیهماالسلام که در دعا ذکر شده، با یکدیگر مرتبطاند. کسى که صراط قیامت را بخوبى طى مىکند و از قنطرهى مرصاد به سلامت مىگذرد، در بهشت جاودان وارد مىشود، به سعادت ابدى که پیروزى واقعى است دست مىیابد، و از نعمتهاى جاودان عالم آخرت برخوردار مىگردد.
براى روشن شدن جملهى اول دعاى امام، باید ابتدا معناى کلمهى «فوز» را بدانیم. راغب مىگوید:
الفوز الظفر بالخیر مع حصول السلامه.
«فوز» عبارت از پیروزى و ظفر یافتن به خیر است، در صورتى که سلامت محفوظ بماند.
پس اگر کسى در خلال فعالیت براى نیل به پیروزى، سلامت خود را از دست بدهد، او پیروز نیست، مثلا تاجرى براى معاملات مهمى به کشورى دوردست مىرود، معاملاتش را بخوبى انجام مىدهد، سود فراوان مىبرد، ولى در خلال فعالیتهایى که داشته، روزى بر اثر یک تصادف ناگهانى، هر دو چشم را از دست مىدهد و نابینا مىگردد. این تاجر در سفر تجارت به فوز و پیروزى نایل نیامده است، زیرا با چشم نابینا مراجعت مىنماید. کلمهى «فوز» از نظر لغت شامل تمام پیروزیهاى مادى و معنوى و همچنین دنیوى و اخروى است، پس اگر کسى به نعمتهاى گذران دنیا نایل شود، به «فوز» رسیده، و اگر کسى به نعمتهاى جاودان آخرت دست یابد، او نیز به «فوز» رسیده است. ولى فوز و پیروزى در نظر یک انسان مادى و از دیدگاه یک مسلمان واقعى تفاوتهایى دارد که در اینجا پارهاى از آنها ذکر مىشود.
اول: مادیگرایان، هستى را مساوى با ماده مىدانند و موجود غیرمادى را نفى مىکنند. به نظر اینان، انسان همانند سایر موجودات عالم پدیدهاى است صد در صد مادى و مولود تصادف و اتفاق. حیاتش از طبیعت است و مرگش نیز از طبیعت، پروندهى هستیش با آغاز زندگى طبیعى باز مىشود و با فرا رسیدن مرگ براى همیشه بسته خواهد شد. قرآن شریف نظریهى اینان را در عبارتى کوتاه بیان فرموده است:
و قالوا ما هى الا حیاتنا الدنیا نموت و نحیا و ما یهلکنا الا الدهر و ما لهم بذلک من علم ان هم الا یظنون.
گفتند: حیات و مرگ منحصر در زندگى دنیاست و نیرویى که ما را هلاک مىکند و به زندگى پایان مىبخشد، طبیعت است. اما گفتهى اینان ریشهى علمى و برهانى ندارد، فقط از روى گمان سخن مىگویند.
فوز و پیروزى در نظر این گروه منحصر به امور مادى و شئون دنیوى است، مىکوشند تا مال و مقامى به دست آورند، محبوبیت و جاهى کسب کنند، و هر چه بیشتر به لذایذ و شهوات دست یابند و از این قبیل، به انسانیت و سجایاى انسانى نمىاندیشند و کمترین توجهى به بقاى روح و حیات بعد از مرگ ندارند. قرآن شریف در این باره فرموده است:
یعلمون ظاهرا من الحیاه الدنیا و هم عن الاخره هم غافلون.
علم و آگاهى اینان از ظواهر دنیاى مادى است و از جهان معنى و عالم آخرت غافل و بىخبرند.
گرایش به مادیات در جهان امروز اوج گرفته و انسانیت پایمال شده است. بسیارى از مردم حیات انسان را در دو کلمه خلاصه نمودهاند: «تولید و مصرف». مىگویند: انسانها باید بکوشند تا هر قدر مىتوانند بر تولید بیفزایند، از این راه، مال به دست آورند، و موجبات رفاه خویشتن را در بهتر خوردن و نوشیدن و بیشتر لذت بردن و کامروا شدن فراهم آورند. مسلمانان واقعى و مومنین به قرآن شریف با مطالعه در نظام حیرتزاى اجرام کیهانى و آفرینش موجودات زندهى
حیوانى و نباتى و غرایز و تمایلاتى که براى ادامهى حیات در نهادشان قرار گرفته و با سرشتشان آمیخته است، به این نتیجه رسیدهاند که عقل سلیم و فکر مستقیم، محال مىداند که این همه آثار حکیمانه و علمى، ناشى از طبیعت کور و محصول تصادف و اتفاق بىشعور باشد. از این رو، با دلیل عقلى به خداوند عالم و قادر و حکیمى ایمان آوردهاند که او خالق ماده و به وجود آورندهى طبیعت است و از پى ایمان به آفریدگار، همچنان به راه خود ادامه داده و با چراغ عقل، قدم به قدم پیشروى کردند، دعوت پیمبر الهى را با بصیرت و بینش اجابت نمودند، به موجودات غیرمادى از قبیل روح و وحى معتقد شدند و عوالم بعد از مرگ و قیام قیامت را باور آوردند و به روز حساب و پاداش و کیفر بارى تعالى عقد قلبى یافتند. بنابراین در نظر کسانى که به اسلام ایمان دارند، فوز و پیروزى بشر منحصر به موفقیتهاى مادى و دنیوى نیست، بلکه انسان واقعى باید به موازات پیروزیهاى مادى و تامین زندگى دنیا، در یاد پیروزیهاى معنوى و عوالم بعد از مرگ باشد و از این جهان گذران ذخیرهاى براى عالم جاودان بعد از مرگ تهیه نماید.
عن على علیهالسلام قال: ایها الناس! انما الدنیا دار مجاز و الاخره دار قرار فخذوا من ممرکم لمقرکم.
على (ع) فرموده: بیگمان دنیا منزلگاه عبور است و آخرت جایگاه باقى و قرار، پس، از دنیاى گذرگاه توشهاى براى جایگاه باقى و دائم خود بردارید.
خلاصه، فوز و پیروزى براى پیروان اسلام در این است که
فعالیتشان دو بعدى باشد و براى دنیا و آخرت، یعنى عالم قبل از مرگ و عالم بعد از مرگ، سعى و کوشش نمایند و اگر جز این عمل کنند، وابستگى خود را از اولیاى گرامى اسلام قطع نمودهاند. در کلام حضرت موسى بن جعفر علیهماالسلام آمده است:
لیس منا من ترک دنیاه لدینه او ترک دینه لدنیاه.
از ما نیست آن کس که دنیاى خویش را براى دین ترک گوید یا آنکه دین خود را براى دنیا از دست بدهد.
دوم: هدف اصلى مادیگرایان، فوز و پیروزى و دست یافتن به مقصود است. اینان ابا ندارند از اینکه در خلال عمل، حق ضعیفى را پایمال کنند یا نسبت به مظلومى تجاوز و تعدى نمایند. رفتار ظالمانه و کشتارهاى بیرحمانه و ضد انسانى کشورهاى قوى امروز دنیا نسبت به ملل ضعیف، گواه واضح و روشن این مطلب است، اما مسلمان واقعى به پیروى از تعالیم الهى باید مراقبت کند که براى نیل به هدف خود مرتکب گناه نشود و برخلاف رضاى بارى تعالى قدم برندارد، زیرا در اسلام پیروزى و فوزى که از راه گناه نصیب مسلمان شود، شکست است نه پیروزى.
عن على علیهالسلام قال: ما ظفر من ظفر بالاثم و الغالب بالشر مغلوب.
امام على (ع) فرموده: فتح و پیروزى نصیب آن کس نشده که از راه گناه پیروز گردیده است. کسى که با شر و بدى غلبه مىکند، در واقع مغلوب و مقهور است.
سوم: فوزهایى که در طول زندگى نصیب یک انسان مادى
مىشود، ممکن است از جهت ارزش متفاوت باشند. اگر بخواهد آنها را بسنجد و با هم مقایسه نماید، به نظرش مىرسد پیروزیهاى مهم و گرانقدر، فوزهاى عظیماند و سایر پیروزیها، فوزهاى عادى. اما در نظر یک انسان پیرو قرآن شریف، پیروزیهاى دنیوى هر قدر هم مهم باشد، فوزى است عادى و معمولى و فوز عظیم فقط در گرو پیروزیهاى معنوى و توفیقهاى الهى است که در شان دین نصیبش گردیده است، زیرا این قسم پیروزیهاست که انسانیت را احیاء مىکند، آدمى را از شرافت معنوى و کرایم اخلاق برخوردار مىسازد، او را به کمال لایقش مىرساند، و سعادت جاودانش را در عالم آخرت تامین مىنماید. در قرآن کریم آیاتى که راجع به فوز عظیم آمده، همه مربوط به اعمال صالحه و فداکارى در راه خداوند است، با این تفاوت که ظرف تحقق بعضى از آنها در دنیاست و ظرف تحقق بعض دیگر در روز جزاست، و در اینجا پارهاى از آن آیات به عرض شنوندگان محترم مىرسد:
و من یطع الله و رسوله فقد فاز فوزا عظیما.
کسى که خدا و رسولش را اطاعت نماید، بىگمان به پیروزى و فوز عظیم نایل گردیده است.
و فهم السیئات و من تق السیئات یومئذ فقد رحمته و ذلک هو الفوز العظیم.
آنان را از گناه و بدکارى نگاهدارى فرما که هر کس را تو از سیئات محافظت نمایى، او را مورد تفضل و رحمت قرار دادهاى و این خود، پیروزى و فوزى است عظیم.
فاستبشروا ببیعکم الذى بایعتم به و ذلک هو الفوز العظیم.
در زمینهى این امر که خداوند، جان و مال مومنین را خریدارى نموده است در مقابل بهشت. اینان در راه حق مقاتله مىکنند، مىکشند و کشته مىشوند، آنگاه در پایان آیه، خداوند فرموده: پس اى اهل ایمان به خود بشارت دهید و این معامله، پیروزى و فوزى است عظیم.
اعد الله لهم جنات تجرى من تحتها الانهار. خالدین فیها ذلک الفوز العظیم.
خداوند براى رستگاران باغهایى را مهیا فرموده که از زیر درختانش نهرها جارى است و آن جایگاه ابدى رستگاران است و نیل به این رحمت دائم، پیروزى و فوزى است بزرگ.
فضلا من ربک ذلک هو الفوز العظیم.
خداوند در چند آیه نعمتهاى اهل بهشت را ذکر نموده، آنگاه مىفرماید: نعمتهاى آنان تفضلى است از طرف پروردگارت و این خود پیروزى و فوزى است عظیم.
وعد الله المومنین و المومنات جنات تجرى من تحتها الانهار. خالدین فیها و مساکن طیبه فى جنات عدن و رضوان من الله اکبر ذلک هو الفوز العظیم.
خداوند به مردان و زنان باایمان وعده داده است بهشتهایى را که از زیر درختانش نهرها جارى است و در منازل پاکیزهى بهشت، على الدوام و براى همیشه سکونت خواهند داشت و خشنودى خداوند براى آنان از این باغها مهمتر و ارزندهتر است و این خود فوزى است بزرگ.
خداوند در قرآن شریف مکرر از فوز عظیم نام برده، ولى در تمام موارد منشا آن را به امور دینى و معنوى و تعالى انسانى مستند نموده است. اما پیروزیهاى مادى و دنیوى اگر از مجراى گناه به دست آید، طبق حدیث حضرت على (ع) که مذکور افتاد، آن پیروزى و ظفر نیست، بلکه شکست و مغلوبیت است و اگر از مجارى مشروع و صحیح به دست آید، هر قدر هم مهم باشد، چیزى جز فوز و پیروزى عادى و معمولى نیست. امام سجاد (ع) در جملهى اول دعا که موضوع سخنرانى و بحث امروز است، از پیشگاه بارى تعالى درخواست مىکند:
و ارزقنى فوز المعاد.
بار الها! مرا مشمول رحمت واسعهى خود قرار ده و از فوز و پیروزى معاد و نعمتهاى جاودان آن به من روزى فرما.