تنزیل نور


ساعت 9:54 صبح دوشنبه 87/12/12

شرح دعای مکارم الاخلاق( 121)

بسم الله الرحمن الرحیم 

اللهم صل على محمد و آل محمد و متعنى بالاقتصاد، و اجعلنى من اهل السداد. 

موضوع بحث، شرح و تفصیل دعاى شریف «مکارم‏الاخلاق» از صحیفه‏ى سجادیه است. حضرت زین‏العابدین علیه‏السلام در این قطعه‏ى دعا، ابتدا از خداوند درخواست مى‏نماید که بر محمد و آلش درود فرستد، سپس در جمله‏ى اول عرض مى‏کند: بار الها! با اعتدال و میانه‏روى در جمیع شئون زندگى، مرا از مزایاى اقتصاد بهره‏مند فرما. در جمله‏ى دوم عرض مى‏کند: بار الها! گفتار و رفتارم را به گونه‏اى قرار ده که تمام آنها بر وفق حق و صواب باشد. 

به خواست خداوند توانا، موضوع سخنرانى امروز، بحث درباره‏ى این دو جمله است. امام سجاد (ع) در جمله‏ى اول دعا، کلمه‏ى اقتصاد را به کار برده است و معناى آن در لغت عرب، میانه‏روى و اعتدال است. 

الاقتصاد من القصد بمعنى العدل و هو التوسط فى الامور بین الافراط و التفریط.  اقتصاد از ماده‏ى «قصد» است، به معناى «عدل» و آن عبارت از توسط در امور مختلف بین افراط و تفریط است.  اقتصاد، کلمه‏اى است عربى از ماده‏ى «قصد». این لغت در زبان فارسى نیز راه یافته و فارسى زبانان در گفتگوهاى خود آن را به کار مى‏برند، با این تفاوت که «قصد» و «اقتصاد» در زبان عرب به معناى وسیع و براى میانه‏روى و اعتدال در امور مختلف به کار برده مى‏شود، ولى در زبان فارسى، کلمه‏ى «قصد» به معناى «اعتدال» اساسا به کار نمى‏رود و کلمه‏ى «اقتصاد» هم فقط در امور مالى مورد استفاده قرار مى‏گیرد. براى آنکه معناى وسیع «قصد» و «اقتصاد» در زبان عرب روشن شود، لازم است در اینجا پاره‏اى از مواردى که از این لغت در قرآن شریف و روایات استفاده شده، مذکور افتد: 

و اقصد فى مشیک.  از مواعظ لقمان حکیم به فرزندش که در کتاب مجید آمده، این است که: در راه رفتن معتدل و میانه‏رو باش. ملاحظه مى‏کنید کلمه‏ى قصد در این آیه براى اعتدال در راه رفتن به کار برده شده است. 

و على الله قصد السبیل.  آنچه بر عهده‏ى خداوند است، ارائه‏ى صراط مستقیم و راهى است که بر کنار از افراط و تفریط است. 

در این آیه نیز قصد به معناى اعتدال و میانه‏روى آمده است. على (ع) کلمه‏ى «قصد» را براى بیان میانه‏روى و اعتدال آورده و رعایت آن را به دوستان خود توصیه فرموده است. 

علیک بالقصد فى الامور فمن عدل عن القصد جار و من اخذ به  عدل. 

على (ع) فرموده: بر تو باد که در جمیع امور میانه‏رو باشى، کسى که از میانه‏روى تجاوز کند، ستم نموده و کسى که خط میانه را بپیماید، عدل را رعایت کرده است. 

«قصد»، میانه‏روى و برکنارى از افراط و تفریط است و این همان صراط مستقیمى است که پیمبران از طرف بارى تعالى مبعوث شده‏اند تا آن را ارائه نمایند. کسانى که در شئون مختلف زندگى راه اعتدال را مى‏پیمایند، سرانجام به سعادت نایل مى‏گردند و کسانى که آن راه را ترک مى‏گویند و به انحراف گرایش مى‏یابند، پایان کارشان سقوط و تباهى خواهد بود. 

عن على علیه‏السلام قال: الیمین و الشمال مضله و الطریق الوسطى هى الجاده.  على (ع) فرموده: راست و چپ بیراهه و ضلالت است، خط وسط، جاده‏ى واقعى و راهى است که به نجات و سعادت منتهى مى‏گردد. 

کلمه‏ى «اقتصاد» همانند «قصد» در روایات ائمه علیهم‏السلام آمده است، اما آن را نیز در امور مالى فقط محصور ننموده‏اند، بلکه گاهى در امر مال به کار برده‏اند و گاه در امر عبادت. 

فى وصیه امیرالمومنین للحسن علیهماالسلام عند وفاته: و اقتصد یا بنى فى معیشتک، و اقتصد فى عبادتک و علیک فیها بالامر الدائم الذى تطیقه. 

از وصایاى امیرالمومنین در بستر مرگ به فرزندش حضرت  مجتبى این بود که: فرزند! در امر معیشت، مقتصد و میانه‏رو باش و در عبادتت نیز میانه‏رو، و بر تو باد در امر عبادت به اندازه‏اى عمل کنى که همیشه توان انجام آن را داشته باشى. 

مرحوم کلینى رضوان الله تعالى علیه در کتاب کافى بابى باز نموده تحت عنوان « الاقتصاد فى العباده» و روایات مربوط به این امر را در آن باب آورده، از جمله این حدیث شریف است: 

عن النبى صلى الله علیه و آله قال: یا على! ان هذا الدین متین فاوغل فیه برفق و لاتبغض الى نفسک عباده ربک.  رسول اکرم (ص) به على علیه‏السلام فرمود: اسلام دینى است محکم و استوار، مقررات آن را با رفق و مدارا انجام ده و کارى نکن که نفست به عبادت خدایت بدبین شود و نسبت به آن حالت بغض به خود بگیرد. اقتصاد و میانه‏روى در امور مالى و اجتناب از افراط و تفریط از جمله‏ى تعالیم شرع مقدس و مورد تاکید اولیاى گرامى اسلام است و چون این امر مبتلا به عموم مردم است، لازم مى‏داند درباره‏ى آن توضیح بیشترى داده شود و روایات زیادترى به عرض شنوندگان محترم برسد. 

عن على علیه‏السلام قال: اذا اراد الله بعبد خیرا الهمه الاقتصاد و حسن التدبیر و جنبه سوء التدبیر و الاسراف.  على (ع) فرموده: وقتى خداوند درباره‏ى بنده‏اى اراده‏ى خیر نماید، اقتصاد و حسن تدبیر معاش را به وى الهام مى‏کند و او را از سوء تدبیر و زیاده‏روى و اسراف برکنارش مى‏دارد. 

ملاحظه مى‏کنید که در این روایت، اقتصاد و حسن تدبیر در  امر معاش آنقدر رفیع و بلندپایه معرفى شده که حضرت بارى تعالى آن را به بندگانى که درباره‏ى آنها اراده‏ى خیر فرموده است، الهام مى‏نماید. خطبه‏ى همام که در نهج‏البلاغه آمده، از خطب معروف على (ع) است. امام در این خطبه اوصاف متقین را بیان نموده، از آن جمله فرموده است: 

و ملبسهم الاقتصاد.  جامه‏اى را که مى‏پوشند، بر وفق اقتصاد و در حد میانه‏روى است، نه لباسى در بر مى‏کنند که آنان را به گروه مترف و ثروتمندان گناهکار ملحق کند و موجب بغض تهیدستان و افراد بى‏بضاعت گردند و نه لباسى در بر مى‏کنند که مردم آنان را افرادى پست و دنى الطبع به حساب آورند و مورد تحقیرشان قرار دهند. امام حسن عسکرى علیه‏السلام ضمن یک حدیث، لزوم رعایت اندازه‏گیرى و اجتناب از افراط و تفریط را در امور مالى خاطرنشان ساخته و چنین فرموده است:  ان للسخاء مقدارا فان زاد علیه فهو سرف، و للاقتصاد مقدارا فان زاد علیه فهو بخل.  براى سخاوت مقدارى است و اگر از آن حد تجاوز نماید، اسراف است، و براى اقتصاد مقدارى است که اگر از آن حد بگذرد، بخل است. 

اقتصاد و میانه‏روى در صرف مال براى همه‏ى مردم از فقیر و غنى، نافع و ثمربخش است. کسانى که درآمد محدود دارند و مى‏خواهند در جامعه عز و احترامشان محفوظ باشد، باید در امرار معاش  و گذراندن زندگى به قناعت خو کنند، همواره اقتصاد مالى و موازنه‏ى درآمد و هزینه را رعایت نمایند و با اندازه‏گیرى دقیق قدم بردارند. این گروه گرچه در مضیقه و تنگدستى زندگى مى‏کنند و با مصائب و مشکلات مواجه هستند، اما به کسى عرض حاجت نمى‏نمایند و در جامعه با سربلندى و عزت نفس ادامه‏ى حیات مى‏دهند. کسانى که تمکن مالى دارند و درآمدشان فزونتر از هزینه‏ى آنان است، اگر در ایام مالدارى راه اعتدال در پیش گیرند، خود را با زندگى متوسط تطبیق دهند و از مازاد درآمدى که دارند به افراد بى‏بضاعت کمک کنند، با این عمل خویشتن را بزرگوار و کریم النفس مى‏سازند و به سجیه‏ى انساندوستى متخلق مى‏گردند، بعلاوه طبق فرموده‏ى امام صادق (ع)، با کمک خود حجت خداوند را از خود دفع مى‏کنند و در نتیجه روز حساب منازلى را که در پیش دارند به آسانى طى مى‏نمایند. 

عن داود بن سرحان قال: کنا عند ابیعبدالله علیه‏السلام اذ دخل علیه سدیر الصیرفى فسلم و جلس فقال له: یا سدیر! ما کثر مال رجل قط الا عظمت الحجه لله تعالى علیه. فان قدرتم ان تدفعوها عن انفسکم فافعلوا. فقال له یابن رسول‏الله بماذ. قال بقضاء حوائج اخوانکم فى اموالکم.  داود بن سرحان مى‏گوید: حضور امام صادق (ع) بودیم که سدیر صیرفى وارد شد، سلام کرد و نشست. حضرت فرمود: اى سدیر! مال کسى زیاد نمى‏شود، مگر آنکه حجت خداوند بر وى عظیم و بزرگ خواهد شد. اگر قدرت دارید که آن حجت را از خود دفع نمایید، اقدام کنید. عرض کرد: یابن رسول‏الله! این کار چگونه انجام 

مى‏شود؟ فرمود: از راه برآوردن حوایج برادرانتان از اموالى که در اختیار دارید. 

انسان کم درآمدى که خود را به قناعت عادت داده و به سختى زندگى انس گرفته، روحیه‏اش براى تحمل مصائب آماده و مهیاست. ثروتمندى که با تمکن مالى به اقتصاد و میانه‏روى زندگى کرده و از افراط اجتناب نموده است، او نیز در زمینه‏ى مصائب و بلایا آمادگى نسبى دارد. اگر روزى بر اثر پیشامدى اموالش را از دست بدهد، به مقدار قابل ملاحظه‏اى مى‏تواند خویشتن را با مضیقه‏ى مالى تطبیق دهد و ناگواریها را تحمل نماید، و على (ع) درباره‏ى این دو گروه چنین فرموده است: 

من اقتصد فى الغنى و الفقر فقد استعد لنوائب الدهر. 

کسى که در غنى و فقر مقتصد و میانه‏رو باشد با اتخاذ این روش، خویشتن را براى مصائب روزگار مهیا نموده است. 

اقتصاد مالى و اندازه‏گیرى در امر معاش، آدمى را به میانه‏روى و اعتدال سوق مى‏دهد، از اسراف و تبذیر و همچنین از بخل و امساک بازمى‏دارد، اندازه‏گیرى در امر معاش براى افراد کم درآمد حافظ عز و شرافت نفس است و نمى‏گذارد آنان براى نیل به رفاه بیشتر دست تمنا به روى این و آن بگشایند و بزرگوارى خویش را پایمال نمایند، و براى افراد متمکن مانع زیاده‏روى و توسعه‏ى نابجاست و بر اثر تعدیل و صرفه‏جویى مى‏توانند به مواسات و تعاون برادران خویش نایل گردند و از پاداش الهى برخوردار شوند. براى آنکه بدانیم اندازه‏گیرى و اعتدال در امر معاش تا چه حد در مکتب 

اهل‏بیت اهمیت دارد، به این حدیث توجه فرمایید: 

عن ابیجعفر علیه‏السلام قال: الکمال کل الکمال التفقه فى الدین و الصبر على النائبه و تقدیر المعیشه. 

امام باقر (ع) فرمود: مسلمانى که از سه مزیت برخوردار است، واجد کمال تمام و کامل است: اول دین‏شناسى، دوم صبر و خویشتندارى در مصیبت، و سوم اندازه‏گیرى و اعتدال در امر معاش. 

آن کس که زندگى محدود خود را بر اساس اعتدال و میانه‏روى پایه‏گذارى نموده است، با وضع موجود خویش مى‏سازد و اظهار تنگدستى نمى‏کند. 

عن على علیه‏السلام قال: ما عال من اقتصد. 

على (ع) فرمود: کسى که با میانه‏روى و اعتدال زندگى مى‏کند، گرفتار فقر نمى‏شود. 

از آنچه مذکور افتاد، روشن شد که اقتصاد از ماده‏ى (قصد) است و در لغت عرب به معناى اعتدال و میانه‏روى و اجتناب از افراط و تفریط است. در قرآن شریف و روایات اسلامى از این کلمه در زمینه‏هاى گوناگون از اعمال و اخلاق استفاده شده است. از جمله‏ى مواردى که کلمه‏ى اقتصاد به کار رفته، میانه‏روى و اعتدال در امور مالى و اندازه‏گیرى در معیشت است و بعضى از روایات آن، در خلال سخن تقدیم شنوندگان محترم گردید. امام سجاد (ع) در جمله‏ى اول این قطعه‏ى دعاى شریف «مکارم الاخلاق» که موضوع سخنرانى امروز است، کلمه‏ى «اقتصاد» را آورده و به پیشگاه خداوند عرض مى‏کند: 

و متعنى بالاقتصاد. 

بار الها! با میانه‏روى و اعتدال در جمیع شئون زندگى، مرا از مزایاى اقتصاد و میانه‏روى بهره‏مند فرما. 

در جمله‏ى دوم دعا که موضوع نیمه‏ى آخر سخنرانى امروز است، حضرت على بن الحسین علیهماالسلام به پیشگاه بارى تعالى عرض مى‏کند: 

و اجعلنى من اهل السداد. 

بار الها! مرا از اهل سداد قرار ده. 

براى آنکه معناى کلام امام روشن شود، باید بدانیم «سداد» چیست و انسانى که از پیشگاه الهى درخواست اهلیت و شایستگى آن را مى‏نماید، باید واجد چه صفات و مزایایى باشد تا خداوند دعایش را مستجاب کند و از این عطیه‏ى بزرگ و گرانقدر برخوردارش سازد. «سداد» در لغت به معناى صواب و استقامت است. اگر کسى در تمام رفتار و گفتار خود بر وفق حق و صواب قدم بردارد و مراقب باشد که به راه خطا نگراید و قدمى در مسیر ناصواب و خلاف حق برندارد و همچنین کوشش کند که در سخن و عمل صواب خود، همواره پایدار و با استقامت باشد و دچار تزلزل و دودلى نگردد، او اهل «سداد» است. قرآن شریف درباره‏ى بزرگترین قول حق که اقرار به وحدانیت ذات اقدس الهى است، و همچنین درباره‏ى استقامت و پایدارى در امر توحید فرموده است: 

ان الذین قالوا ربنا الله ثم استقاموا تتنزل علیهم الملائکه الا تخافوا و لاتحزنوا. 

کسانى که گفتند: مالک واقعى و پروردگار ما خداوند است 



  • کلمات کلیدی :
  • ¤ نویسنده: تنزیل نور

    نوشته های دیگران ( )

    خانه
    وررود به مدیریت
    پست الکترونیک
    مشخصات من
     RSS 
     Atom 

    :: بازدید امروز ::
    41
    :: بازدید دیروز ::
    31
    :: کل بازدیدها ::
    188038

    :: درباره من ::

    تنزیل نور

    تنزیل نور
    دراین وبلاگ مطالبی در مورد قران ،دین اسلام وائمه اطهار(ع) ارائه خواهد شد.

    :: لینک به وبلاگ ::

    تنزیل نور

    ::پیوندهای روزانه ::

    :: دسته بندی یادداشت ها::

    تفسیر[2] . ابن غضائرى[2] . ابو الحسن[2] . امام حسن عسگری علیه السلام[2] . شعرانی[2] . شیخ صدوق[2] . مجمع البیان[2] . شرح دعای مکارم الاخلاق[2] . شرح دعای مکارم الاخلاق[2] . شعبان . آشتی . محدث نوری . محمد تقی فلسفی . مشایخ . مظلوم . مقاوم . مولامان و صاحبمان . نعمات . شکر . صاحب الزمان . صبر وفرج . صله رحم . صهیونیست . غزه . فضیلت ماه‏های سه گانه . قدر شناسی . گذشت . متن . متن رساله حقوق امام سجاد (ع) . امام رضا . امام سجاد (ع) . انقلاب . بستگان . ترجمه . اختلاف . الطاف خدا . الْمُحَرِّفینَ . ثنای الهی . جمعه . حدیث . حدیث پیامبر(ص) . حضرت بقیةاللَّه . حق آزاد کننده و آزاد شده . حق اذانگو . حق الله . حق اندرزخواه و اندرزگو . حق بدهکار . حق برادر . حق پا . حق پیشنماز . حق پیشوا . حق چشم . حق دارایى . حق دانش آموز . حق رعیت . حق زبان . حق زکات . حق زیردست . حق سائل ومسؤول . حق سالخورده وخردسال . حق شریک . حق شکم . حق طرفت که بر تو ادعایىدارد . حق طرفت که تو براوادعایى دارى . حق عورت . حق فرزند . حق قربانى‏ . حق کافران . حق گوش . حق مادر . حق مشورت کننده و شونده . حق ندیم . حق نمازوروزه‏ . حق نیکى کننده . حق همسایه‏ . حق همکیش . حق همنشین . حمد . خطبه غدیر . دست کاری . دعاى مکارم الاخلاق . دعای مکارم الاخلاق . رجب . رساله حقوق . رمضان . رهبرمعظم انقلاب . سیار . شب .

    :: آرشیو ::

    پیامبر اعظم صلی الله علیه و آله
    دوازده معصوم علیهم السلام
    آذر 1387
    دی 1387

    :: خبرنامه وبلاگ ::

     

    :: موسیقی ::