سفارش تبلیغ
صبا ویژن

تنزیل نور


ساعت 9:50 صبح دوشنبه 87/12/12

شرح دعای مکارم الاخلاق(118 )

تمام اعمالى که در شرع مقدس نیکو خوانده شده، مرضى حضرت بارى‏تعالى است و انجام هر یک از آنها به تناسب خلوصى که انجام‏دهنده در مقابل عمل دارد از پاداش الهى برخوردار مى‏گردد. آنطور که از منابع دینى استفاده مى‏شود کارهاى خوب از نظر ارزش معنوى با هم یکسان نیستند، بنابراین اگر انسان باایمانى در یک زمان با انجام دو عمل مواجه شود که یکى خوب است و آن دیگر خوبتر، شایسته است عمل خوبتر را برگزیند، چه آنکه ارزش معنویش فزونتر است و خداوند از انجام آن بیشتر خشنود مى‏گردد، و براى آنکه این مطلب از نظر دینى روشن شود پاره‏اى از روایات را که ناظر به این امر است تقدیم شنوندگان محترم مى‏نماید. 

روى عن بعض الصحابه قال: جاء رجل من الانصار الى النبى صلى الله علیه و آله فقال یا رسول‏الله! اذا حضرت جنازه و مجلس 

عالم ایهما احب الیک ان اشهد؟ فقال رسول‏الله: ان کان للجنازه من یتبعها و یدفنها فان حضور مجلس عالم افضل من حضور الف جنازه و... الا علمت ان الله یطاع بالعلم و یعبد بالعلم و خیر الدنیا و الاخره مع العلم و شر الدنیا و الاخره مع الجهل. 

از بعضى صحابه روایت شده که مردى از انصار حضور رسول اکرم (ص) شرفیاب شد. عرض کرد: اگر تشییع جنازه‏ى مسلمانى با مجلس علمى تقارن یافت، کدام یک از آن دو نزد شما محبوبتر است که حضور یابم؟ فرمود: اگر براى تشییع و دفن جنازه به قدر کافى، افراد هستند در مجلس علم برو که حضور در مجلس عالم افضل از تشییع هزار جنازه است، و سپس چند عمل مستحب دیگر را نام برد. در پایان حدیث فرمود: مگر نمى‏دانى خداوند اطاعت مى‏شود به علم، و عبادت مى‏شود به علم، و خیر دنیا و آخرت با علم است و شر دنیا و آخرت با جهل. 

شارع مقدس، تشییع جنازه‏ى مسلمان و شرکت در مجلس علم را خوب و ممدوح شناخته است، ولى ارزش معنوى این دو عمل خوب، با هم یکسان نیست و شرکت در مجلس علم به مراتب افضل و برتر است، زیرا مجلس علم سطح معرفت را بالا مى‏برد، به آدمى در امر عبادت و اطاعت آگاهى مى‏بخشد و خیر دنیا و آخرت به بار مى‏آورد. بنابراین خشنودى بارى‏تعالى در مجلس علم بیش از رضاى الهى در تشییع جنازه است و اشخاص باایمان در راهى قدم مى‏گذارند که رضاى خداوند در آن بیشتر باشد. 

خرج رسول‏الله صلى الله علیه و آله، فاذا فى المسجد مجلسان: 

مجلس یتفقهون و مجلس یدعون الله و یسالون. فقال کلا المجلسین الى خیر اما هولاء فیدعون الله و اما هولاء فیتعلمون فیفقهون الجاهل، هولاء افضل، بالتعلیم ارسلت، ثم قعد معهم. 

رسول اکرم (ص) از منزل خارج شد، دید در مسجد دو مجلس تشکیل است، گروهى گرد هم آمده از فقه دین سخن مى‏گویند و گروه دیگر با هم دعا مى‏کنند. حضرت فرمود: هر دو مجلس در راه خیر است: اینان دعا مى‏کنند و آنان سرگرم تعلیم و تعلم‏اند و به افراد جاهل، فقه دین مى‏آموزند. مجلس علم برتر از مجلس دعاست و من به تعلیم مبعوث شده‏ام، سپس رسول اکرم (ص) آمد و با گروهى که بحث علمى مى‏نمودند نشست. 

در این روایت نیز دو عمل خوب با هم ذکر شده و در کنار هم قرار گرفته است: یکى مجلس دعا و آن دیگر مجلس علم. اما پیشواى اسلام مى‏فرماید: مجلس علم افضل و برتر است و رضاى الهى در مجلس علم بیش از مجلس دعا جلب مى‏شود و آن حضرت، خود، در مجلس علم شرکت فرمود: 

در دو حدیث دیگر که مرحوم محدث قمى رضوان‏الله تعالى علیه آن دو را از پى هم ذکر نموده، اجر برآوردن حاجت مومن، با عمل طواف و اعتکاف در کنار هم قرار گرفته و تصریح شده است که قضاى حاجت برادر دینى، افضل و برتر از طواف و اعتکاف است و خشنودى بارى‏تعالى در انجام حاجت مسلمان بیش از طواف و اعتکاف جلب مى‏شود. 

عن ابان بن تغلب قال: کنت اطوف مع ابى عبدالله علیه‏السلام فعرض لى رجل من اصحابنا یسالنى الذهاب معه فى حاجه. 

فاشار الى فکرهت ان ادع اباعبدالله علیه‏السلام و اذهب الیه. فبینا انا اطوف اذ اشار الى ایضا فرآه ابوعبدالله (ع) فقال: یا ابان! ایاک یرید هذا؟ قلت نعم. قال: فمن هو؟ قلت رجل من اصحابنا. قال هو على مثل ما انت علیه. قلت نعم. قال فاذهب الیه. قلت فاقطع الطواف؟ قال نعم. قلت و ان کان طواف الفریضه؟ قال نعم. قال فذهبت معه. 

ابان بن تغلب مى‏گوید: با امام صادق (ع) طواف مى‏کردم. مردى از اصحاب ما خود را به من عرضه کرد و مى‏خواست براى حاجتى که دارد با او بروم. من نمى‏خواستم امام صادق (ع) را ترک گویم و خواسته‏ى او را اجابت نمایم. او دوباره در طواف بعد به من اشاره نمود و درخواست خویش را تجدید کرد. امام متوجه او شد، به من فرمود: ابان! آیا او به تو اشاره مى‏کند؟ عرض کردم بلى. فرمود: او کیست؟ عرض کردم: مردى از اصحاب ماست. فرمود: آیا او هم مانند تو دوستدار اهل‏بیت است؟ عرض کردم: بلى. فرمود: به سویش برو، خواسته‏اش را اجابت کن. عرض کردم: طوافم را قطع کنم؟ فرمود: بلى قطع کن. عرض کردم: اگر چه طواف واجب باشد؟ فرمود: بلى، اگر چه طواف واجب باشد. ابان مى‏گوید: طبق دستور امام، طواف خود را قطع نمودم و از پى انجام کار او رفتم. 

عن ابن عباس قال: کنت مع الحسن بن على فى المسجد الحرام و هو معتکف و هو یطوف بالکعبه. فعرض له رجل من شیعته. فقال یابن رسول‏الله! ان على دینا لفلان فان رایت ان تقضى عنى. فقال: و رب هذه البنیه ما اصبح عندى شى‏ء. فقال: ان رایت ان تستمهله عنى فقد تهددنى بالحبس. قال ابن عباس: فقطع الطواف و سعى معه. فقلت: یابن رسول‏الله: انسیت انک 

معتکف؟ فقال لا و لکن سمعت ابى علیه‏السلام یقول سمعت رسول‏الله صلى الله علیه و آله یقول: من قضى اخاه المومن حاجه کان کمن عبدالله تسعه آلاف سنه صائما نهاره و قائما لیله. 

ابن عباس مى‏گوید: من و حضرت مجتبى (ع) در مسجدالحرام بودیم. او معتکف بود و طواف مى‏نمود. مردى از شیعیان به حضورش آمد، عرض کرد: یابن رسول‏الله! من به فلانى دین دارم، اگر ممکن است آن را از طرف من پرداخت کنید. حضرت فرمود: به صاحب این بنا قسم که امروز چیزى ندارم. عرض کرد پس بیایید از او بخواهید به من مهلت دهد، چه آنکه مرا تهدید به حبس نموده است. ابن عباس مى‏گوید: حضرت حسن علیه‏السلام طواف را قطع نموده و با او به راه افتاد. عرض کردم: آیا فراموش کردید که در مسجد معتکفید؟ فرمود از یادم نرفته، اما از پدرم شنیدم که رسول اکرم (ص) فرموده: هر کس حاجت برادر خود را برآورده سازد مانند کسى است که نه هزار سال خدا را عبادت کند، روزها روزه باشد و شبها در قیام. 

نتیجه آنکه کارهاى خوب همه خوب است، اما بعضى خوبتر. امام سجاد (ع) از پیشگاه خدا درخواست مى‏کند که او را به کارهایى وادارد که خوبتر است و بیشتر موجب خشنودى و رضایتش مى‏گردد. 



  • کلمات کلیدی :
  • ¤ نویسنده: تنزیل نور

    نوشته های دیگران ( )

    خانه
    وررود به مدیریت
    پست الکترونیک
    مشخصات من
     RSS 
     Atom 

    :: بازدید امروز ::
    43
    :: بازدید دیروز ::
    21
    :: کل بازدیدها ::
    188573

    :: درباره من ::

    تنزیل نور

    تنزیل نور
    دراین وبلاگ مطالبی در مورد قران ،دین اسلام وائمه اطهار(ع) ارائه خواهد شد.

    :: لینک به وبلاگ ::

    تنزیل نور

    ::پیوندهای روزانه ::

    :: دسته بندی یادداشت ها::

    تفسیر[2] . ابن غضائرى[2] . ابو الحسن[2] . امام حسن عسگری علیه السلام[2] . شعرانی[2] . شیخ صدوق[2] . مجمع البیان[2] . شرح دعای مکارم الاخلاق[2] . شرح دعای مکارم الاخلاق[2] . شعبان . آشتی . محدث نوری . محمد تقی فلسفی . مشایخ . مظلوم . مقاوم . مولامان و صاحبمان . نعمات . شکر . صاحب الزمان . صبر وفرج . صله رحم . صهیونیست . غزه . فضیلت ماه‏های سه گانه . قدر شناسی . گذشت . متن . متن رساله حقوق امام سجاد (ع) . امام رضا . امام سجاد (ع) . انقلاب . بستگان . ترجمه . اختلاف . الطاف خدا . الْمُحَرِّفینَ . ثنای الهی . جمعه . حدیث . حدیث پیامبر(ص) . حضرت بقیةاللَّه . حق آزاد کننده و آزاد شده . حق اذانگو . حق الله . حق اندرزخواه و اندرزگو . حق بدهکار . حق برادر . حق پا . حق پیشنماز . حق پیشوا . حق چشم . حق دارایى . حق دانش آموز . حق رعیت . حق زبان . حق زکات . حق زیردست . حق سائل ومسؤول . حق سالخورده وخردسال . حق شریک . حق شکم . حق طرفت که بر تو ادعایىدارد . حق طرفت که تو براوادعایى دارى . حق عورت . حق فرزند . حق قربانى‏ . حق کافران . حق گوش . حق مادر . حق مشورت کننده و شونده . حق ندیم . حق نمازوروزه‏ . حق نیکى کننده . حق همسایه‏ . حق همکیش . حق همنشین . حمد . خطبه غدیر . دست کاری . دعاى مکارم الاخلاق . دعای مکارم الاخلاق . رجب . رساله حقوق . رمضان . رهبرمعظم انقلاب . سیار . شب .

    :: آرشیو ::

    پیامبر اعظم صلی الله علیه و آله
    دوازده معصوم علیهم السلام
    آذر 1387
    دی 1387

    :: خبرنامه وبلاگ ::

     

    :: موسیقی ::