سفارش تبلیغ
صبا ویژن

تنزیل نور


ساعت 4:44 عصر پنج شنبه 87/12/8

شرح دعای مکارم الاخلاق(88 )

عن ابى‏محمد العسکرى علیه‏السلام قال: لا یشغلک رزق مضمون عن عمل مفروض. 

امام عسکرى (ع) فرموده: رزقى را که خداوند ضمانت نموده 

است تو را از وظیفه‏ى سعى و کوشش باز ندارد. 

با فرارسیدن کبر سن نیروى فعالیت تدریجا کاهش مى‏یابد و افراد نمى‏توانند آنطور که باید کار کنند و رزق خود را با عزت به دست آورند. در این موقع باید از خداوند طلب رزق وسیع نمایند و از ذات مقدس او استمداد کنند تا رزقشان محفوظ باشد. 

جمله‏ى اول دعاى امام سجاد (ع) موضوع سخنرانى امروز ناظر به این امر است: «و اجعل اوسع رزقک على اذا کبرت»، بار الها! وسیعترین رزق خود را براى من در کبر سنم قرار ده. 

امام (ع) در جمله‏ى دوم دعا، موضوع بحث امروز، به پیشگاه خداوند عرض مى‏کند: «و اقوى قوتک فى اذا نصبت»، بار الها! قویترین نیرو و قوت اعطایى توبه من در ایام فرسودگى و تعبم باشد. 

کلمه‏ى «قوت» داراى معانى وسیعى است، هم قوت روح را شامل مى‏شود و هم قوت جسم را در بر مى‏گیرد، و کلام امام سجاد (ع) تحمل این هر دو معنى را دارد. موقعى که در خانواده‏ها افرادى به پیرى مى‏رسند و دچار عوارض کبر سن مى‏شوند و به حمایت و کمک دگران نیازمند مى‏گردند به پاداش خدمتهایى که در گذشته انجام داده‏اند توقع دارند که اعضاى خانواده حقوق آنان را محترم بشمرند و بیش از پیش مورد تکریم و احترامشان قرار دهند، به سخنانشان توجه نمایند، خواسته‏ها و تمنیاتشان را برآورده سازند و موجبات آسایش و رفاهشان را فراهم آورند. بدبختانه در بسیارى از موارد این وظایف اخلاقى و انسانى آنطور که باید رعایت نمى‏شود، جریان امور و رفتار و گفتار کسان و بستگان برخلاف انتظارشان صورت مى‏گیرد، نه فقط تکریمشان نمى‏کنند بلکه در مواقعى مورد بى‏احترامى و بى‏اعتنایى و تحقیرشان قرار مى‏دهند، از آنان احوال نمى‏پرسند و درخواستشان را ناشنیده تلقى مى‏نمایند. میانسالان و جوانان 

خانواده رفتار خلاف انصافى را که نسبت به پیران انجام مى‏دهند در مقابل چشمهاى کنجکاو کودکان امروز است، اینان با روش نادرست خویش به اطفال خردسال درس بى‏احترامى و تحقیر کهنسالان را مى‏دهند، طولى نمى‏کشد که پیران مى‏میرند، میانسالان خانواده پیر مى‏شوند و جوانان به میانسالى مى‏رسند و کودکان امروز جوانان فرداى خانواده خواهند بود. بى‏احترامى و تحقیر به پیران که در ایام کودکى از پدران و پدربزرگان خود درس گرفته بودند اینک آن درسها را به میانسالان دیروز که پیران امروزند پس مى‏دهند، امروز همانگونه با اینان عمل مى‏کنند که دیروز آنان در میانسالى با پیران عمل مى‏کردند و تحقیرشان مى‏نمودند. 

سوزد و گرید و افروزد و خاموش شود 

هر که چون شمع بخندد به شب تار کسى 

ناملایمات روحى و فشارهاى درونى که از حق‏ناشناسى اعضاى خانواده در ضمیر پیران متراکم مى‏گردد، آثار متفاوت به جاى مى‏گذارد و سالخوردگان واکنشهاى مختلف از خود نشان مى‏دهند، بعضى از آنان که فاقد ذخایر ایمانى هستند یا ضعف دینى دارند و یا از تربیتهاى صحیح اخلاقى بهره‏مند نبوده‏اند، سخت ناراحت و خشمگین مى‏گردند. ممکن است فکر انتقامجویى در سر بپرورند، به پاره‏اى از اعمال ناروا و زیانبار دست بزنند یا سخنان دروغ و غیر واقعى القا نمایند و در خانواده اختلافات و اختلالاتى به وجود آورند و از این راه غیظ درونى خویش را فرونشانند. اگر سالخوردگان که در خانواده مورد بى‏اعتنایى و تحقیر واقع شده‏اند افراد باایمان و متدینى باشند و خود را در پیشگاه الهى مسئول بدانند، هرگز به اعمال غیر مشروع دست نمى‏زنند، با ناملایمات و رنجهاى درونى خویش مى‏سازند، توقعات خود را کاهش مى‏دهند و 

 

ناراحتیها را با صبر و شکیبایى تحمل مى‏نمایند. این گروه باایمان و درستکار مى‏توانند در این مواقع حساس از فرصت شکستگى پیرى و فشارهاى درونى خویش استفاده کنند و با خضوع و تذلل زیادترى دست نیاز به سوى خداوند بى‏نیاز بردارند. از کلام حضرت سجاد (ع) درس بگیرند و دعاى آن امام معصوم را که در پیشگاه بارى‏تعالى عرض نموده، بازگو نمایند: «و اقوى قوتک فى اذا نصبت»، بار الها! قویترین نیرو و قوت اعطایى تو به من در ایام فرسودگى و تعبم باشد. 

التماس کند، زارى نماید، و استجابت آن دعا را از خدا بخواهد. اگر تمنایش مقبول افتد و دعایش مستجاب شود بیگمان قوت روح و نیروى اراده‏اش قویتر مى‏گردد و قدرت تحملش بر ناملایمات و مصائب افزایش مى‏یابد. جالب آنکه دانشمندان دینى امروز در این مطلب اتفاق نظر دارند که روح و بدن با هم متحدند و بر اثر این پیوستگى و اتحاد، حکم هر یک بر دیگرى سرایت مى‏کند، مثلا خجالت و شرمندگى از حالات انفعالى نفس است، موقعى که در روح پدید مى‏آید چهره گلگون مى‏شود. حالت وحشت و ترس از شئون نفس است اما بر اثر عارض شدن این حالت روانى، رنگ صورت تغییر مى‏کند و زبان از سخن گفتن بازمى‏ماند. تاثرات شدید روانى و اندوههاى درونى در بدن موثر است و موجب زخم معده و اثنى‏عشر مى‏شود، و خلاصه حالات روحى در بدن اثر مى‏گذارد. همچنین اعمال بدن در روح موثر است: تمرینهاى عملى در هنرهایى از قبیل خط نویسى و نقاشى کار بدن است ولى در روح اثر مى‏گذارد و ملکه‏ى نقاشى و خط نویسى پدید مى‏آید، اگر دعاى قوت مستجاب شود و خداوند نفس آدمى را از نیروى اعطایى خود برخوردار فرماید، بدن نیز از این عطیه‏ى الهى بهره‏مند مى‏گردد و به نسبت قوت روح، جسم نیز توانا مى‏شود و انسان پیر بر اثر این قوت و توان 

مى‏تواند پاره‏اى از نیازهاى خود را شخصا برآورده سازد و احتیاجش از این و آن کاهش یابد. روایت جالبى درباره‏ى قوت نیت و اراده و اثرش در توانایى جسم رسیده است که به عرض شنوندگان محترم مى‏رساند: 

عن ابى عبدالله علیه‏السلام قال: ما ضعف بدن عما قویت علیه النیه. 

امام صادق (ع) فرموده است: در موقعى که نیت و تصمیم آدمى در انجام عمل قوى باشد، بدن در تحقق بخشیدن به آن نیت اظهار ضعف نمى‏کند و پا به پاى آن نیت قوى پیشروى مى‏نماید. 

فرد سالخورده‏اى را در نظر بگیرید که براى سلامت خود همه روزه به قدر یک کیلومتر پیاده‏روى مى‏کند و در پایان راه خسته مى‏شود، ناچار از ادامه‏ى راه خوددارى مى‏نماید و باید بنشیند. اگر این انسان مسن روزى در راه با خطرى رو به رو شود، مثلا سیلابى تهدیدش نماید یا مورد حمله‏ى گزنده‏اى واقع شود و باید هر چه زودتر خود را از محیط خطر برهاند، براى حفظ سلامت و حیات خود با اراده‏ى جدى و تصمیم قاطع حرکت مى‏کند، اولا، با سرعت بیش از معمول مى‏رود و ثانیا، ممکن است به قدر سه کیلومتر یعنى سه برابر توان خود، راه برود و احساس خستگى ننماید. این نیروى تن و قوت بدن از قوت اراده و تصمیم باطنیش سرچشمه گرفته است.



  • کلمات کلیدی :
  • ¤ نویسنده: تنزیل نور

    نوشته های دیگران ( )

    خانه
    وررود به مدیریت
    پست الکترونیک
    مشخصات من
     RSS 
     Atom 

    :: بازدید امروز ::
    24
    :: بازدید دیروز ::
    82
    :: کل بازدیدها ::
    188681

    :: درباره من ::

    تنزیل نور

    تنزیل نور
    دراین وبلاگ مطالبی در مورد قران ،دین اسلام وائمه اطهار(ع) ارائه خواهد شد.

    :: لینک به وبلاگ ::

    تنزیل نور

    ::پیوندهای روزانه ::

    :: دسته بندی یادداشت ها::

    تفسیر[2] . ابن غضائرى[2] . ابو الحسن[2] . امام حسن عسگری علیه السلام[2] . شعرانی[2] . شیخ صدوق[2] . مجمع البیان[2] . شرح دعای مکارم الاخلاق[2] . شرح دعای مکارم الاخلاق[2] . شعبان . آشتی . محدث نوری . محمد تقی فلسفی . مشایخ . مظلوم . مقاوم . مولامان و صاحبمان . نعمات . شکر . صاحب الزمان . صبر وفرج . صله رحم . صهیونیست . غزه . فضیلت ماه‏های سه گانه . قدر شناسی . گذشت . متن . متن رساله حقوق امام سجاد (ع) . امام رضا . امام سجاد (ع) . انقلاب . بستگان . ترجمه . اختلاف . الطاف خدا . الْمُحَرِّفینَ . ثنای الهی . جمعه . حدیث . حدیث پیامبر(ص) . حضرت بقیةاللَّه . حق آزاد کننده و آزاد شده . حق اذانگو . حق الله . حق اندرزخواه و اندرزگو . حق بدهکار . حق برادر . حق پا . حق پیشنماز . حق پیشوا . حق چشم . حق دارایى . حق دانش آموز . حق رعیت . حق زبان . حق زکات . حق زیردست . حق سائل ومسؤول . حق سالخورده وخردسال . حق شریک . حق شکم . حق طرفت که بر تو ادعایىدارد . حق طرفت که تو براوادعایى دارى . حق عورت . حق فرزند . حق قربانى‏ . حق کافران . حق گوش . حق مادر . حق مشورت کننده و شونده . حق ندیم . حق نمازوروزه‏ . حق نیکى کننده . حق همسایه‏ . حق همکیش . حق همنشین . حمد . خطبه غدیر . دست کاری . دعاى مکارم الاخلاق . دعای مکارم الاخلاق . رجب . رساله حقوق . رمضان . رهبرمعظم انقلاب . سیار . شب .

    :: آرشیو ::

    پیامبر اعظم صلی الله علیه و آله
    دوازده معصوم علیهم السلام
    آذر 1387
    دی 1387

    :: خبرنامه وبلاگ ::

     

    :: موسیقی ::